1947-1957
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

1947.

Народни одбор града Београда, на предлог Одељења за културу и уметност 21. октобра доноси решење о оснивању Градског позоришта. Први директор био је Обрад Недовић, а ансамбл позоришта бројао је 29 глумаца. Пробе прве представе МЛАДОСТ ОТАЦА Бориса Горбатова у режији Петра С. Петровића одржавају се у Дому културе, који је за ту прилику преуређен. Након проба ишло се на добровољни, ударнички рад: подиже се зграда на Црвеном крсту, на Тргу Саве Ковачевића.

1948.

Позориште, још увек без своје зграде, прву премијеру МЛАДОСТ ОТАЦА игра у Народном позоришту 20. фебруара. Главне улоге играју: Миливој Поповић Мавид, Татјана Лукјанова, Јован Николић, Предраг Тасовац и други. Представа је имала две репризе након првог извођења, а нови театар извео је још две представе у својој првој години, обе у Народном позоришту: ПРЕД НОСОМ Јоже Хорвата и ПРИЈАТЕЉИ Л. Маљугина.

1949.

Сцена на Црвеном крсту званично је отворена 20. марта представом СУМЊИВО ЛИЦЕ Бранислава Нушића у режији Салка Репка. Градско позориште добија име: Београдско драмско позориште. У тадашњим новинама пише да је Позориште повезано тролејбуском линијом са центром града, која ће бити појачана пред почетак и на крају представе да би могла несметано да превози и повећани број публике. До краја сезоне изведено је 48 представа које је видело 48.338 гледалаца.

1950.

Годишњица рада обележена је у новој згради 20. марта премијером представе НАРОДНИ ПОСЛАНИК Б. Нушића у режији Теје Тадића. Ансамбл броји 30 глумаца и 3 стална редитеља. Током прве године одиграно је 229 представа, које је видело преко 130.000 људи. Салко Репак напушта место директора и одлази у Југословенско драмско позориште као глумац. За вршиоца дужности директора постављен је Предраг Динуловић, дотадашњи уметнички директор. Динуловић потписује две режије те године, као и Марко Фотез.

Ову годину обележава и прва режија Соје Јовановић у Београдском драмском позоришту у којој играју: Оливера и Раде Марковић, Михајло Паскаљевић, Властимир Ђуза Стојиљковић. Уз Оливеру и Радета Марковића у Београдско драмско позориште улази још неколико њихових колега са прве глумачке класе Академије за позориште, филм, радио и телевизију у класи професора Мате Милошевића. Ђуза памти и речи Даре гардероберке: „ Бежите, иду глумци! “

1952.

Соја Јовановић интензивно режира у Београдском драмском позоришту и њена представа БАЛ ЛОПОВА Жана Ануја скинута је са репертоара после трећег извођења на иницијативу тадашње министарке за просвету. Овим је окончана вишемесечна полемика која је вођена између Ели Финција, позоришног критичара и Боре Дреновца, партијског идеолога. У режији Миње Дедића изведен је и први комад Тенеси Вилијамса – СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА, у децембру месецу.

1953.

На скромној свечаности у Позоришту обележено је 40 година уметничког рада глумца Јована Јеремића, који је каријеру почео још у путујућим дружинама. Расправља се о репертоарској политици Позоришта. Хрватско народно позориште из Загреба, почетком марта гостује са представом Тенеси Вилијамса СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА, а неколико дана касније Београдско драмско позориште узвраћа гостовање представом СМРТ ТРГОВАЧКОГ ПУТНИКА Артура Милера. Девет премијера изведено је у овој сезони.

1954.

Почетком године почињу пробе за представу ЧЕКАЈУЋИ ГОДОА Самјуела Бекета у режији Василија Поповића и „ Вечерње новости„ ово најављују као двоструки експеримент на Црвеном крсту: експеримент Самјуела Бекета и експеримент петорице младих уметника. Представа не доживљава премијеру, јер управа Позоришта одлучује да се одржи затворена премијера и то само за чланове ансамбла. Директор Динуловић тврди да представа није скинута са репертоара, већ само одложена „за боља времена„. У међувремену ГОДО је изведен у атељеу Миће Поповића на Старом Сајмишту, а две године касније њиме је отворен Атеље 212. Средином октобра радно је прослављена петогодишњица рада. Од оснивања изведено је 1.217 представа које је видело више од 600.000 гледалаца.

1955.

Премијера Нушићевог СУМЊИВОГ ЛИЦА у режији Соје Јовановић довела је до подељености у позоришној јавности. Једни су говорили о „новом виђењу Нушића„ а други „о изневерном Нушићу„. Преко ове представе водила се идеолошка борба између „модерниста„ и „ждановаца„. Победили су ови други.

1956.

Премијера МАЧКЕ НА УСИЈАНОМ ЛИМЕНОМ КРОВУ Тенеси Вилијамса у режији Миње Дедића, због идеолошких душебрижника, готово да је била доведена у питање. Разлог пометње: Оливера Маркович (Мег) у комбинезону и тема хомосексуализма. Тридесетог маја Позориште полази на велику домаћу турнеју: шест својих представа приказује у Сплиту, Мостару, Сарајеву, Зеници и Тузли, а у октобру одлази на турнеју у Бугарску, где приказује 21 представу. Управник, Предраг Динуловић, најављује нову сезону: „Даваћемо представе по домовима културе, фабричким халама, факултетима, јер сматрамо да су потенцијалне могућности позоришта за друштвено и културно деловање много шире него што се у самој згради показује„.

1957.

У јануару је изведена премијера Брехтове МАЈКЕ ХРАБРОСТИ у режији Миње Дедића. За Јована Христића „то је лабудова песма Београдског драмског позоришта. „У фоајеу позоришта одржана је изложба фотографија Миодрага Б. Протића са гостовања Београдског драмског позоришта.

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., в.д. директора
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 370 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација