1969-1979
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

1969.

Управа позоришта најављује чак 16 премијера. Исак Амар, управник, изјављује да је циљ да се створи атрактиван програм, као први корак ка стварању популарног демократског народног позоришта. У Шекспировој комедији ДВА ВИТЕЗА ИЗ ВЕРОНЕ, у режији Миње Дедића на сцену ступају јунаци као савремени хипици у психоделичним бојама и мини сукњама. Почетком сезоне Савремено позориште потписује уговор о сарадњи са Осигуравајућим заводом „Југославија„ који се обавезује да ће откупити педесетак представа и финансијски помоћи припремање представе ИВКОВА СЛАВА у режији Градимира Мирковића.

1970.

Стогодишњицу од првог извођења КИР ЈАЊЕ Јована Стерије Поповића Савремено позориште у фебруару обележава премијером нове верзије. Први пут у историји Ресника ово београдско приградско насеље видело је једну позоришну предству: у препуној сали Задружног дома Савремено позориште извело је Чеховљеву ПРОСИДБУ. Сезона домаћих мјузикла на Сцени на Теразијама: БЕОГРАД НЕКАД И САД Војкана Борисављевића и МАЈСТОР С МОРА Корнелија Ковача. Крајем јуна основана је Заједница пријатеља Савременог позоришта. Приступ заједници подразумевао је новчано улагање, а за узврат добијале су се карте у пола цене. Исак Амар опет је изабран за управника Савременог позоришта.

1971.

На свечаности 1. јуна Савремено позориште промениће име у- Театар Београд. Управник Исак Амар саопштава да је последњих десет сезона Позориште било несавремено и да је решено да убудуће прерасте у право београдско позориште. У овој години изводе се представе: КРАЉ БЕТАЈНОВЕ Ивана Цанкара у режији Александра Огњановића; УДВОРЕЊЕ АРХАНЂЕЛА ГАВРИЛА ДЕВОЈЦИ МАРИЈИ Милорада Павића у режији Уроша Гловацког; ЈАДИ ОД ЉУБАВИ у режији Светозара Рапајића.

1972.

Крајем маја одржана је прва редовна годишња скупштина Заједнице пријатеља Савременог позоришта која окупља 21 предузеће. Најчешћи посетиоци су грађевински радници. Савремено позориште обећало је да ће припремити једну представу коју ће, у широкој анкети одабрати сами радници. На свечаној седници, 21. октобра, Савет позоришта одлучује да Савремено позориште промени име у Београдско позориште. У оквиру прославе двадесетпетогодишњице позориште даје две премијере: ДОРЋОЛСКА ПОСЛА Чича Илије Станојевића и Петра Костића, у режији Небојше Комадине и Стеријине РОДОЉПЦЕ у режији Миње Дедића који се по редитељевој замисли играју на празној сцени без декора.

1973.

Поводом идеје да се Сцена на Крсту и Сцена на Теразијама раздвоје у две потпуно самосталне куће, управник Исак Амар је изјавио да је то немогуће, јер би обе куће морале да имају комплетне пратеће службе. Крајем фебруара Исак Амар даје оставку на место управника. Оцењено је да је самоуправљање неразвијено, а међуљудски односи поремећени. Вршилац дужности управника је Миодраг Петровић Чкаља, а затим Тамара Милетић. Поводом двадесетпетогодишњице Београдско позориште одликовано је Орденом заслуга за народ. Одигране су: БАЛ ЛОПОВА, ЖЕНСКИ РАЗГОВОРИ, РАЗБОЈНИЦИ, ДАН ТРИНАЕСТИ и МИЗАНТРОП чију режију потписује осам глумаца који играју у представи.

1974.

Мирољуб Милановић је вршилац дужности управника Београдског позоришта. Чланови позоришта акламацијом су се изјаснили за раздвајање сцена на Крсту и на Теразијама, што практично значи формирање два нова позоришта. Лабишов СЛАМНАТИ ШЕШИР поново је постављен на сцену, после 23 године, у режији Радослава Дорића. Исти редитељ поставља и прву премијеру на Малој сцени „Бранислав Нушић„ у Зетској улици: НАОЧАРИ Бранислава Нушића.

1975.

Премијером драме ЈЕДНЕ НЕДЕЉЕ ЈЕДНОГ ЛЕТА Живорада Михаиловића Шиље у режији Уроша Гловацког, у Сали за пробе отворена је Мала сцена Београдског позоришта. Готово једногласном одлуком од око 270 чланова најзад су две сцене раздвојене и Београдско позориште званично престаје да постоји. Сцена на Крсту постаје нови театар са именом Београдско драмско позориште, а Сцена на Теразијама ће се убудуће звати Позориште на Теразијама. За управника Београдског драмског позоришта именован је Миодраг Илић, а прва премијера била је 6. децембра: МАКСИМ ЦРНОЈЕВИЋ Лазе Костића у режији Бранислава Мићуновића.

1976.

Миодраг Петровић Чкаља након сукоба са управником напушта Позориште и постаје слободан уметник. Почетком маја новине јављају да је основано већ 15 клубова пријатеља Београдског драмског позоришта у месним заједницама. У плану је да до краја године сваки глумац Куће на Крсту добије свој клуб, дакле биће их 48. Две монодраме одигране су у истом дану: у ЉУБАВИ У ПРОНЕВЕРИ Миленка Вучетића игра Радмила Савићевић, а у ЗАБУНАМА Данила Николића игра Миодраг Поповић Деба. Обе представе режира Дејан Мијач.

1977.

Пред више од 800 радника Позориште у новембру изводи БЕЋАРАЦ Зорана Петровића у хали Фабрике теписона у Оџацима. Представа је изведена у знак захвалности за 320 квадратних метара подне облоге коју је фабрика поклонила Позоришту. На „Гавелиним вечерима„ у Загребу, Београдско драмско позориште приказује Крлежину АГОНИЈУ. Жижа Стојановић је Фема у Стеријиној ПОКОНДИРЕНОЈ ТИКВИ; а у режији Владимира Плаовића изведена је премијера драме ЖИВЕ КАО СВИЊЕ Џона Ардена. За представу НОЋ МЛАДЕНАЦА Андреја Хинга писац је дао екслузивна права за праизведбу Београдском драмском позоришту.

1978.

Година домаћих писаца! Изведена су дела: Ивана Ивањија, Жељка Сенечића, Борислава Пекића, Ранка Маринковића. На сцени Београдског драмског позоришта представом ВРЕМЕ И ПОРОДИЦА КОНВЕЈ Џона Пристлија дипломирали су: Драгољуб Денда, Дара Џокић, Гордана Гаџић, Бранислав Лечић, Даница Максимовић, Владо Керошевић, Милорад Јекић, Соња Кнежевић и Енвер Петровци. Премијером ГОСПОЂЕ МИНИСТАРКЕ Бранислава Нушића Позориште обележава 30 година рада. Ансамблу се придружује четворо младих глумаца: Јадранка Селец, Весна Чипчић, Срђан Дедић и Миле Станковић. У октобру излази први број „Рефлектора„, месечног гласника Београдског драмског позоришта. У календарској 1978. години Београдско драмско посетило је 115.000 гледалаца.

1979.

Афоризми Зорана Ранкића везани за Позориште у месечном гласнику Београдско драмског:
– Скресао је управнику све у лице, али је замолио да му то не кажемо.
– Одан је позоришту, јер оно нема начина да га се реши.
СМРТ ПРЕДСЈЕДНИКА КУЋНОГ САВЈЕТА – нови комад Иве Брешана, режира Ивица Кунчевић, гост из Загреба. Прва представа на Новој сцени Београдског драмског позоришта је ДРЖАВНИ ЛОПОВ Фадила Хаџића, у режији Предрага Лаковића. Нови сценски простор је преуређена сала за пробе и може да прими 136 гледалаца. У програму се наводи да је Нова сцена „намењена слободнијим формама, позоришном експерименту и непосреднијем контакту са публиком„. Брешанова комедија није никада била изведена, јер је скинута са репертоара због политичке неподобности, два дана уочи премијере. Позориште први пут гостује у Аустрији. Ансамблу се придружују: Раде Марковић, Розалија Леваи, Лазар Ристовски, Гордана Косановић и Весна Ђапић. Уметнички директор постаје Ђорђе Лебовић, а стални редитељ Паоло Мађели.

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., в.д. директора
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 402 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација