1991-2001
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

1991.

Средином јануара наставља се пројекат ПЛАY АЛЕКСАНДАР ПОПОВИЋ комадом ТАЈНА ВЕЗА у режији Радмиле Војводић. Глумци у класи Радета Шербеџије са новосадске Академије уметности изводе своју дипломску представу КАМЕРНА МУЗИКА Артура Копита у режији Ленке Удовички 8. марта, а у брзо затим 30. марта и представу у Шербеџијиној режији – Бондове СПАСЕНЕ. Душан Јовановић режира КО СЕ БОЈИ ВИРЏИНИЈЕ ВУЛФ Едварда Олбија са Мирјаном Карановић, Радетом Шербеџијом и Александром Алачем. Изводе се и два Бекетова дела у непуна два месеца: СРЕЋНИ ЉУДИ у режији Павла Лазића и ЧЕКАЈУЋИ ГОДОА у режији Хариса Пашовића. Чеховљеву драму ИВАНОВ режира Владимир Лазић са Миодрагом Кривокапићем у главној улози.

1992.

Бродвејски хит Ленфорда Вилсона ЗАПАЛИ МЕ стиже на Црвени крст 18. јануара у режији Алисе Стојановић. Копродуцент представе је фирма која има просторије под кровом Позоришта. Десетак дана после премијере у Битеф театру у режији Егона Савина, ЗЛОЧИН И КАЗНА Достојевског изводе се у режији Павла Лазића на Новој сцени, где у улози Соње гостује Соња Савић. После готово тридесет година у улози госпође Шварц појављује се Оливера Марковић у комаду СЛОБОДНА ТЕРИТОРИЈА Жан- Клода Гримбера, у режији Зорана Тасића. На Новој сцени 2. априла по тексту и у режији Братислава Петковића игра се комад КАСКАДЕР. Никита Миливојевић у ложионици позоришта режира комад ЕМИГРАНТИ Славомира Мрожека. Од нове сезоне у представи ЗАПАЛИ МЕ Хариса Бурину замениће Никола Којо. На Новој сцени комад Ежена Јонеска ИНСТРУКЦИЈА у режији Владимира Плаовића, 29. новембра, недељу дана касније ПОВРАТАК ДОН ЖУАНА Александра Обреновића, дипломска режија Кокана Младеновића у класи професора Мирослава Беловића и месец дана касније из исте класе, дипломска режија Ане Миљанић представе НАШИ ОЧЕВИ Војислава Јовановића Марамбоа.

1993.

Димитрије Ристић упозорава да технички услови доводе у питање рад позоришта до краја сезоне. Борка Павићевић са места уметничког директора бива премештена на место драматурга. Почетком априла изводи се комад УТИЦАЈ ГАМА ЗРАКА НА САБЛАСНЕ НЕВЕНЕ Пола Зиндела у режији Иване Ашковић, а ДАМУ С КАМЕЛИЈАМА Александра Диме у драматизацији Гордане Гонцић режира Светислав Гонцић. Главне улоге играју Снежана Богдановић и Уликс Фехмиу.

1994.

Прва премијера у новој години, 6. марта: КАЛЕМЕГДАНЦИ Зорана Ранкића у режији аутора и двадесет дана касније на Новој сцени Филип Гајић режира Камијев НЕСПОРАЗУМ. Од 1. априла нова управница позоришта је глумица Љиљана Седлар. Опис стања у Београдском драмском: репертоар не постоји, зграда је у лошем стању, недовољне дотације, више од половине простора је издато разним фирмама по симболичној закупнини, ансамбл од 35 глумаца је практично беспослен. Почетак сезоне је одложен због адаптације коју коче нерешени сустанарски односи са власником клуба “Крст“. Почетком децембра управница отказује гостопримство Позоришној радионици “Кобра“ која скоро годину дана у изнајмљеној сали изводи “самофинансирајућу“ представу МОЈА ДРАГА. У знак протеста екипа представу изводи на отвореном, испред зграде позоришта.

1995.

МИШОЛОВКА Агате Кристи у режији Ирене Ристић изводи се 23. марта, што је прва премијера после годину дана адаптације. Сезона још званично није почела, представа се игра на Новој сцени, а публика улази на службени улаз. Током јуна изводе се премијере: У ПОВЕРЕЊУ Питера Шефера у дипломској режији Даријана Михајловића, КАМЕН ЗА ПОД ГЛАВУ Милице Новковић у режији Браниславе Стефановић и за крај сезоне 21. јуна ТАМО- АМО Едена фон Хорвата у режији Душана Петровића. Одбор синдиката Београдског драмског позоришта на неколико градских и републичких адреса шаљу писмо у коме управницу Љиљану Седлар оптужују за организациони, уметнички, кадровски и финансијски хаос у кући. ПОД ОКРЉЕМ ЗВЕЗДА Мануела Пуига у режији Алисе Стојановић последња је премијера у години 24. децембра.

1996.

Ружица Сокић као гошћа игра на Крсту у представи НИКАД СЕ НЕ ЗНА Бернарда Шоа у режији Мирослава Беловића. Одбор синдиката Београдског драмског оглашава се јавним апелом за смену управнице Љиљане Седлар, која одбацује све отужбе. Прва премијера у новој години је ЧОВЕК ЈЕ ЧОВЕК Бертолда Брехта у режији Ирене Ристић. После тачно 45 година АРСЕНИК И СТАРЕ ЧИПКЕ Џозефа Кесерлинга поново је пред београдском публиком у Димитрија Јовановића са Татјаном Лукјановом и Оливером Марковић у главним улогама. Премијера је изведена 23. новембра.

1997.

Нушићеву комедију МИСТЕР ДОЛАР режира Мирослав Беловић, а премијерно се изводи 22. фебруара. Представа отвара Позоришне свечаности Миливоје Живановић у Пожаревцу, затим Дане комедије у Јагодини и учествује на Нушићевим данима у Смедереву. Расправу о оставци Љиљане Седлар између Одбора синдиката и управе прекида Скупштина града која за вршиоца управника именује Милоша Кречковића, драматурга Позоришта. Једанаестог октобра Шериданови СУПАРНИЦИ у режији Милана Караџића отварају 50. сезону Београдског драмског позоришта.

1998.

Под насловом “Бертолд Брехт у Београду“ Позориште двадесетодневним програмом обележава стогодишњицу Брехтовог рођења. Манифестација је отворена 23. јануара изложбом о Брехту, а затим следећег дана настављена изводјењем СВАКОДНЕВНОГ ПОЗОРИШТА, драматизације Брехтових текстова о театру, које интерпретира Даница Ристовски. Игра се 188 пут ХАРОЛД И МОД. Три године раније Милана Ерака у улози Харолда заменио је Слободан Бештић. Димитрије Јовановић режира СВЕ МОЈЕ СИНОВЕ Артура Милера, Даријан Михајловић режира КЛАСНОГ НЕПРИЈАТЕЉА Најџела Вилијамса. Одигран је 250. ПОЛТРОН Синише Павића. Након годину дана на функцији вршиоца Милош Кречковић бива именован за управника Београдског драмског позоришта. Четвртог октобра премијерно је изведена представа Максима Горког МАЛОГРАЂАНИ, у режији Радослава Миленковића.

1999.

Горан Султановић 19. јануара, први пут у улози управника Позоришта најављује премијеру РЕКВИЗИТЕРА Угљеше Шајтинца, студента четврте године драматургије на Факултету драмских уметности. Представу режира Ђорђе Марјановић, а играју: Властимир Ђуза Стојиљковић, Љиљана Лашић и Марко Живић. Горчин Стојановић режира Стеријине РОДОЉУПЦЕ, а Давид Путник Бекетовог ЧЕКАЈУЋИ ГОДОА који смешта у апокалиптични пејзаж после нуклеарне катастрофе. ЦИПЕЛЕ ОД КЕНГУРОВЕ КОЖЕ, драмски првенац Катарине Милутиновић режира Ирена Ристић, а Милан Караџић комад Миодрага Караџића САМО ВИ ¢АЈТЕ, А МИ ЋЕМО ГРАКАТ И АРЛАУКАТ. Једну од главних улога у комаду Караџића игра Милутин Мима Караџић. Представа РЕКВИЗИТЕР се приказује у Зеници, што је прво послератно гостовање једног београдског театра у Босни. Тридесетак глумаца и статиста учествује у комаду ВЕЛИКИ ДАН Слободана Стојановића у режији Радослава Дорића, чија премијера се игра 17. децембра.

2000.

Телевизија ОБН, која покрива целу територију Босне и Херцеговине, прогласила је за културни догађај у БиХ у 1999. години гостовање Београдског драмског позоришта у Зеници са представом РЕКВИЗИТЕР Угљеше Шајтинца. Драма Колина Хигинса ХАРОЛД И МОД у режији Паола Мађелија 23. марта изводи се 200. пут. Владимир Лазић режира КУЋУ СА ПРОЗОРОМ, драмски првенац глумице Љиљане Лашић, премијера је изведена 22. маја на Великој сцени. Од децембра нови управник Београдског драмског позоришта је Небојша Брадић.

2001.

После премијере у Крушевцу, 16. јануара одржава се београдска премијера ЗЛАТНОГ РУНА, драматизације романа Борислава Пекића у режији Небојше Брадића. Пре представе, у фоајеу Позоришта, отвара се изложба о Пекићевим делима на београдским позоришним сценама. “ Најбољи на сцени БДП “ у марту: АНТИГОНА У ЊУЈОРКУ Јануша Гловацког и ЈЕГОРОВ ПУТ Виде Огњеновић (Град театар Будва), БОКЕШКИ Д МОЛ и БЕТУЛА У МАЛУ ВАЛУ Стевана Копривице (Центар за културу Тиват), ПРОКЛЕТА АВЛИЈА Иве Андрића (Крушевачко позориште). На обновљеној Новој сцени: 4. марта ПРАЋКА Николаја Кољаде у режији Ане Ђорђевић, 17. марта ПИЈАНИСТА Алесандра Барикоа, редитељски деби глумице Милене Павловић. За три дана две премијере на Великој сцени: 20. априла КОНКУРС Александра Галина у режији Радослава Миленковића, 23. априла ОДВАЖНЕ ДЕВОЈКЕ Роне Мунро у режији Ање Суше. Седамнаестог маја на Новој сцени ЧИОДА СА ДВЕ ГЛАВЕ Александра Гаталице у режији Горчина Стојановића, где свих пет ликова тумачи Горан Милев. Босанско народно позориште из Зенице гостује са представом ПУКОВНИКУ НЕМА КО ДА ПИШЕ у режији Слободана Стојановића са којим Београдско драмско потписује протокол о сарадњи. ДАН Џ, драму Филипа Вујошевића, студента завршне године драматургије на Факултету драмских уметности режира Милан Караџић. За седам месеци позориште је извело 227 представа. У јулу на острву Свети Никола надомак Будве, као копродукција Града театра Будва и Београдског драмског позоришта изведена је представа ЗЛОЧИН НА КОЗЈЕМ ОСТРВУ Уга Бетија у режији Небојше Брадића. На Црвеном Красту изведена је 10. новембра.

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., в.д. директора
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 383 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација