Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

Представу “Трпеле” Милене Деполо и Бобана Скерлића, у Скерлићевој режији, од премијере 13. октобра 2013. до 23. маја 2015. када ће бити изведена 50. пут, видело је преко 15.000 гледалаца.

Сјајне глумице Даница Ристовски, Јадранка Селец, Милена Павловић Чучиловић, Наташа Марковић, Слађана Влајовић, Милица Зарић, Паулина Манов/Ивана Николић

изазвале су велико интересовање широм земље и региона (Хрватска, БиХ, Република Српска, Словенија). Представа “Трпеле” изведена је на најзначајнијим фестивалима у земљи и окружењу. Освојила је десет награда: На фестивалу XIX Глумачке свечаности “Миливоје Живановић” у Пожаревцу Награду публике за глумицу вечери освојила је Даница Ристовски, а Награду стручног жирија за глумицу вечери Слађана Влајовић. На 59. Стеријином позорју у Новом Саду “Трпеле” су добиле Стеријину награду публике за најбољу представу и Стеријину награду за сценски покрет која је додељена Марији Миленковић. У Бања Луци на 9. Театар фесту “Петар Кочић” комплетна глумачка екипа представе освојила је Награду за најбољу женску улогу, а представа је освојила Награду “Корак у храброст” Радио телевизије Републике Српске. На 9. Фестивалу “Театар у једном дејству” у Младеновцу представа је освојила Награду за најбољу представу, док је на 9. Јоаким Интерфесту у Крагујевцу представа је освојила Награду публике за најбољу представу као и Специјану награду за друштвени ангажман и колективну игру. На 19. Југословенском позоришном фестивалу “Без превода” у Ужицу представа је добила главну Награду за најбољу представу фестивала. Изузетан успех остварила је и на прошлогодишњем Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци.

Амбасада Краљевине Норвешке у Београду подржала је пројекат хуманитарне организације Адра Србија и Београдског драмског позоришта који подразумева организацију пет гостовања представе “Трпеле” у различитим градовима у Србији - у Лесковцу, Нишу, Новом Саду и Зрењанину. Средства од продатих улазница намењена су регионалним Сигурним кућама. Ова награђивана представа послужила је као средство подизање свести о важности укључивања сваког појединца и сваке институција у Србији у борби против родно заснованог насиља.

Уз социјални аспект читавог пројекта, веома је важан и његов уметнички домет. Ово је представа савременог сценског израза, иновативна у покретању, истраживању и употреби свих чула и могућности глумаца. Скерлић, користећи искуства филмског редитеља, отвара нове просторе за сценску игру, а његова посвећеност раду са сваком од глумица понаособ – у циљу грађења сигурности у изразу, омогућила је изузетно искуство ансамблу, а Београдском драмском позоришту донела инспиративну представу, на трагу важећих, савремених, светских позоришних трендова.

(...) „На празној сцени, аскетски дизајнираној, пред решеткама које су све време присутне, са симболичким значењем немогућности избављења из затвора, конкретно и метафорички схваћеног, глумице потресно представљају жене различитих типова и порекла (костимограф Татјана Радишић, сценограф Бобан Скерлић). Непосредна минималистичка експресија је зачињена стилизацијом, нарочито функционалном у приказима насиља. Уведени су и сонгови (композитор Ања Ђорђевић), као поље утехе жртвама, али и једно од средстава естетизације које од документарних материјала ствара уметничко позориште“. (Ана Тасић, „Политика“, 20.10.2013)

(...) „представа више покреће на размишљање, а мање се бави изазивањем сажаљења међу гледаоцима, јер сажаљење дође и прође у адреналинском налету, а ’’Трпеле’’ су од оне врсте позоришта које верује да уметност треба да мења свест“. (Александра Гловацки, Радио Београд, Програм 202, 5. 11. 2013)

(...) „још једна изразито глумачка представа на овогодишњем Фестивалу малих сцена. Ријеч је о важној представи, која публику сензибилизира за проблем обитељског насиља, а такођер указује и на мањкавости полицијско-правосудног сустава када је у питању насиље над женама“. (Ким Цуцулић, Нови лист Ријека, 07.05.2014)

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., руководилац финансијске службе
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 337 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

За време празника билетарница БДП-а неће радити од 25. априла до 3. маја осим 30. априла од 18 до 20.00ч

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација