Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

zojka plakat

“Зојкин стан” Михаила Булгакова, у режији гошће из Македоније, редитељке Наташе Поплавске, премијерно је изведен 11. октобра на Сцени “Раде Марковић” Београдског драмског позоришта.

Представа је узбудљив спој класика драмске књижевности 20. века, кореографских и певачких партитура и визуелних атракција. Сама прича о смутном пост-револуционарном времену профитера и корупције изузетно је актуелна и данас, а редитељка Поплавска Булгаковљеву причу уз помоћ изузетних сарадника – Маје Митић, кореографа, композитора Огњена Атанасовског и Емила Петра, који потписује сценски и мултимедијални дизајн, обогаћује на савремен, ипак неочекиван начин.

Наташа Поплавска спада међу најзанимљивије савремене македонске позоришне ствараоце, а међу насловима које је инсценирала у последњих 20 година, издвајају се поставка мјузикла “Чикаго” Боба Фосија и Фреда Еба, са кореографом Олгом Панго, “Фигурае венерис хисториае” и “Баханалије” Горана Стефановског, Аристофанова "Лизистрата", Шекспиров "Млетачки трговац", "Буре барута" Дуковског. Режију је завршила на Факултету драмских уметности у Скопљу, код Слободана Унковског, а постдипломске студије на британском Универзитету Шефилд, у Солуну. Основала је 2000. године удружење уметника АРТ МЕДИА које је током година прерасло у Центар за развој уметности и културне размене. Ангажује се и кроз едукативни рад са младим театарским ствараоцима.

Њен редитељски рукопис заснован је на принципима „тоталног театра“, који спаја елементе музичке, плесне, драмске и визуелне уметности. Посвећена је развоју театарских форми попут мјузикла и кабареа на мекедонској позоришној сцени. Добитник је бројних признања на домаћим и међународним позоришним фестивалима.

Булгаковљева трагична фарса “Зојкин стан” критички слика групу ликова која представља све аспекте некадашњег новог совјетског друштва. Добро је познавао проблеме живота у Москви, у тим за њега гладним годинама, а идеју је и добио читајући о рацијама на коцкарнице и јавне куће које су тада отваране у приватним становима. “Зојкин стан”, који сам писац карактерише као „трагичну буфонаду”, премијерно је изведен 1926. године у московском Театру Вахтангов. Михаил Булгаков спада у водеће совјетске драмске писце у декади после Октобарске револуције. Написао је четири драме од 1925. до 1928, које су са симпатијама гледале на предреволуционарну интелигенцију, а на сатиричан начин осветљавале нову совјетску бирократију.

Адаптацију потписује Маша Стокић, kостимограф је Роза Трајчевска, а дизајн светла ради Милчо Александров. Играју: Ана Софреновић, Андреја Кузмановић, Милан Чучиловић, Милорад Дамјановић, Милица Милша, Сандра Бугарски, Саво Радовић, Нада Мацанковић, Анђела Поповић, Јелена Ракочевић, Милица Петровић, Саша Ђурашевић, Арсеније Тубић, Александар Стоименовски, Милош Лазаров, Кристина Јовановић и Љубомир Ћустић.

https://zojkinstan.wixsite.com/bdp2017

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., руководилац финансијске службе
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 363 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

За време празника билетарница БДП-а неће радити од 25. априла до 3. маја осим 30. априла од 18 до 20.00ч

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација