Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

bdp kraj sezone 1

Београдско драмско позориште у претходној сезони извело је чак девет премијера на обе сцене, успешно се представило у званичним селекцијама значајних домаћих и међународних фестивала, а за јесен припрема три нова наслова.

На Сцени “Раде Марковић” премијерно су изведени - “Зојкин стан” Михаила Булгакова, у режији гошће из Македоније Наташе Поплавске, “Из живота инсеката” Карела Чапека, редитеља Ивана Вуковића, “Последњи рок” Валентина Распутина у режији Валерија Кирилова, те “Клошмерл” Габријела Шевалјеа редитеља Кокана Младеновића. На Новој сцени одигране су премијере комада “Црна кутија” Ане Ђорђевић, у режији Андреја Носова (због велике популарности игра се на Сцени “Раде Марковић”), "Случај: рупа" Ежена Јонеска режија Ангелчо Илиевски, “Јазавац пред судом” Петра Кочића и редитеља Жанка Томића, “Утопљена душа” Александра Југовића редитеља Бобана Скерлића и “На трагу” Николе Милојевића, у режији Ненада Гвозденовића.

Наш театар успешно се представио на значајним домаћим и међународним фестивалима – у Русији (Међународни Волков фестивал, Јарославље), Младеновцу (Фестивал “Театар у једном дејству”), Аранђеловцу, БиХ (ТКТ-Фест, Тузла), Јагодини (Дани комедије), Шапцу (Позоришно пролеће), Новом Саду (Стеријино позорје), Сомбору (Позоришни маратон), док учешћa на манифестацијама Барски љетопис (“Мој деда је аут” – 28. јун) и Пургаториј у Тивту (“Црна кутија” – 24-26. август) следују… Представа „Мој деда је аут“ награђена је на Фестивалу Дани комедије у Јагодини - “Златни ћуран” за најбољег глумца припао је Милану Чучиловићу, а за најбољу младу глумицу је проглашена је Сузана Лукић. На 3. Театарском фестивалу “Позоришно пролеће” у Шапцу додељена је Награда “Залог за будућност” Милици Јаневски за улогу у представи „Из живота инсеката“.

Протекле године, представе БДП-а гостовале су ван матичне куће готово четрдесет пута, што у земљи, што у иностранству (Русија, Црна Гора, БиХ). “Театарски мост” је успешно настављен, па смо тако угостили театре из Суботице, Сомбора, Крушевца,и Краљева, али и позоришта из Русије, БиХ, Републике српске…

Сарадња Београдског драмског позоришта са Волков театром - Руским државним академским драмским позориштем из Јарославља настављена је: наш пројекат “Моје дете” Стојана Срдића, у режији Ане Ђорђевић учествовао је у званичном програму Међународном Волков фестивала, који сваког септембра организује овај театар из Јарославља, а премијера представе “Последњи рок” Валентина Распутина у режији госта из Јарославља, истакнутог уметника, члана ансамбла Волков театра, Валерија Кирилова изведена је на Дан позоришта 20. фебруара.

Богато испуњена, напорна сезона завршава се припремама за долазећу јесен. Пробе су започеле за три нова пројекта, чије се премијере најављују за септембар и октобар.

Црнохуморни психолошки трилер “Ничији син” трећи је део “Посмртне трилогије” даровитог хрватског драматичара и композитора млађе генерације, Мате Матишића, а видећемо га у режији Марка Мисираче. У основи, то је бизарна породична драма у којој се полако откривају сабласти из недавне прошлости, периода Домовинског рата деведесетих година. Средишњи лик је ветеран Иван, а у живот човека за ког верује да му је отац - универзитетског професора, бившег политичког затвореника и новокомпонованог политичара Изидора Барића, напрасно и уцењивачки упада његов некадашњи затворски чувар, Србин Симо. Матишићеву "Посмртну трилогију" (2006) чине драме "Синови умиру први", "Жена без тијела" и "Ничији син". Осим у Хрватској, драме су му извођене у Бугарској, Мађарској, Македонији, БиХ, Словенији и Русији.

Филм "Ничији син" у режији Антона Остојића у Хрватској је изазвао контроверзне коментаре због теме којом се бави. Ипак, био је апсолутни је победник 55. Филмског фестивала у Пули 2008. године када је освојио чак шест Златних арена, укључујући и Велику златну Арену за најбољи филм. Осим те, филму су припале и награде за најбољу режију, специјалне ефекте, тон, музику и најбољу мушку главну улогу.

Ауторску екипу чине драматург Иван Велисављевић, сценограф Борис Максимовић, костимограф Татјана Радишић, композитор Бранислав Пиповић и лектор Дијана Маројевић. Играју: Миодраг Кривокапић, Даница Ристовски, Владан Милић, Слободан Ћустић, Лако Николић, Милена Предић, Андреј Пиповић и Јован Јелисавчић.

“Роман о Лондону” Милоша Црњанског, у драматизацији и режији Ане Ђорђевић у припреми је од почетка јуна. Представа се ради у копродукцији са Беоартом.

Милош Црњански (1893-1977) свакако је један од најутицајнијих српских књижевних стваралаца прошлог века. Заснован на личном искуству писца, “Роман о Лондону” је прича о тегобном животу емиграната у туђини. Прати живот двоје избеглих Руса, брачног пара, који у Лондону у годинама после Другог светског рата, једва саставља крај са крајем у непознатом, негостољубивом, страном граду... Каква је то егзистенција у којој вам, осим голог живота, недостаје све: отаџбина, пријатељи, породица, па чак и они који су непосредно поред вас, основна су питања које покреће ово капитално дело.

Ана Ђорђевић, којој је ово трећа сарадња са Београдским драмским позориштем, потписује и избор музике, костимограф је Адријана Пајић, сценограф Јасмина Холбус, а лектор Дијана Марковић. Играју: Бранко Цвејић, Милан Марић, Милица Зарић, Љубинка Кларић, Милан Чучиловић, Ивана Николић, Срђан Дедић и Александар Вучковић.

“Неиспричано” Божидара Кнежевића, у режији Владана Ђурковића назив је пројекта који ће премијерно бити изведен на Новој сцени Београдског драмског позоришта. Комад победника Конкурса Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст (2015), вишестраног позоришног ствараоца млађе генерације, Божидара Кнежевића романтичан је, ониричан, али и трилерски замишљен “упад” у подсвест писца. Креативна блокада доводи главног актера у центар психоделичног сусрета са запостављеним музама и јунацима недовршених прича у сноликом окружењу лавиринта од књига из ког нема правог излаза.

Редитељ потписује и адаптацију и избор музике, а за дизајн сцене и костима задужена је Александра Ковачевић. Играју: Милорад Дамјановић, Сандра Бугарски, Јелица Ковачевић, Александар Јовановић, Борко Сарић и Фуад Табуџић.

Добродошли у Београдско драмско позориште!

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., в.д. директора
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 345 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација