Новости
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

bole stosic

Божидар Боле Стошић, позоришни, телевизијски и филмски глумац, дугогодишњи члан Београдског драмског позоришта преминуо је 13. децембра у осамдесет и првој години живота.

Рођен је 21. јула 1937. године у Скопљу. Заједно са породицом, 6. априла 1941. године преселио се у Нишку бању, а 1945. године у Београд. Након завршене основне школе похађао је Трећу београдску гимназију, у којој је 1953. године уписао драмску секцију, коју је водио Слободан Алигрудић. Био је и члан Омладинског позоришта Лола Рибар, а по завршетку Академије за позоришну уметност добија ангажман у Позоришту „Бошко Буха”, потом прелази у Београдско драмско позориште, чији је био члан све до пензије.

Више од пет деценија бавио се глумом, Пред својом „великом” и „малом“ публиком, позоришном и телевизијском, појавио се, поред осталог, у представама „Сабља димискија”, „Чарапа од сто петљи”, „Мишоловка” „Француска снаја”, “Београд некад и сад”, “Дундо Мароје”, “Бал лопова”, „Неки то воле вруће”, и у бројним популарним телевизијским серијама.

Говорио је како му комедија најбоље лежи: “Сматрам да је смех најбољи „лек”, да је нарочито потребан народу у тешким и страшним временима. После матуре сам, на препоруку професионалног саветовалишта, уписао Медицински факултет, али нисам одмакао даље од прве године. У међувремену је, наиме, КУД „Иво Лола Рибар” расписао конкурс за глумце аматере, и једноставно нисам могао да одолим изазову. Пријавио сам се и био примљен заједно са Зораном Радмиловићем, Станиславом Пешић и Секом Сабљић. Директор је био Миливоје Иванишевић, а управник Александар Бакочевић. Са КУД „Иво Лола Рибар” смо много путовали, гостовали по земљи и у иностранству (Парма, Месина, Ерланген…). А онда, почетком шездесетих, Милан Милошевић оде на студије у Француску, ускочим уместо њега, и постанем члан „Бошка Бухе”. Ту сам добио заиста сјајне критике за неколико улога. Гостовао сам у Југословенском драмском позоришту, сарађујући са режисером Мирославом Беловићем, и у Београдском драмском, где сам играо у „Андори” коју је режирала Соја Јовановић”, причао је Стошић о почецима каријере.

После војске добио је једногодишњу стипендију код Етјена Декруа у Паризу где је учио пантомиму. По повратку, 1969, добио је позив да пређе у Атеље 212. “Дам отказ у „Бошку Бухи”, али после годину дана узалудног чекања одем, и то захваљујући Небојши Комадини, у Савремено позориште на Црвеном крсту, данашње Београдско драмско, одакле се 1976. године одвојило Позориште на Теразијама. У то време је, међутим, већ постало јасно да ко се од глумаца није појавио на „малом екрану” као да није ни постојао, па и ја решим да се ту опробам. Почео сам у мјузиклу „Цвеће и балони” са Оливером Марковић и Драганом Лаковићем. Уследила је серија „1000 зашто“ и у њој „Боле из бурета“, па серије „Ни црно ни бело“, „Лаку ноћ, децо“, „Ћу, ћеш, ће”… Било је тога пуно”, говорио је Стошић о својим незаборавним улогама.

Контакт инфо

Адреса:
Београдско драмско позориште
Милешевска 64а
11000 Београд, Србија


Телефони:
Централа: +381.11.283.51.11
Билетарница: +381.11.283.70.00
Маркетинг: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Рачуноводство тел/факс: +381.11.283.52.98
Технички сектор тел/факс: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., в.д. директора
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., оперативни директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., технички директор
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., шеф маркетинга
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., секретар
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., уметнички секретар и ПР
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., драматург
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Тренутно на сајту

Ко је на мрежи: 336 гостију и нема пријављених чланова

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација