О нама
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

Београдско драмско позориште постоји више од шездесет година а преиспитивање о циљевима и смислу његовог деловања траје и даље.

Основано је далеке 1947. године, под именом Градско позориште, а прва представа МЛАДОСТ ОТАЦА, у режији Петра С. Петровића, по тексту Бориса Горбатова, одиграна је 20.фебруара 1948. године. Позориште је далеких педесетих година прошлог века имало на уму политичке моменте развоја савремене уметности. Тада је било потребно пронаћи алтернативу академизму и конзервативизму који су неговала водећа позоришта у Југославији. Ново позориште је помогло да се упознамо са оним што се дешавало на водећим светским позорницама, те је охрабривало преводе савременог драмског репертоара али и успостављало нови позоришни језик.

Београдско драмско позориште је постало пример, уживало је велику љубав публике и финансијску подршку државе.

После "златног доба", које су обележиле представе настале по текстовима савремене америчке и европске драматургије, позориште је пролазило кроз кризе, обогаћене повременим успесима али је и залазило пут стрампутица, каткад бивало дезоријентисано у односу на епоху па и на своје примарне циљеве. Данас, Београдско драмско позориште настоји да омогући ауторима и глумцима да на његовим сценама развијају савремени позоришни репертоар. Увећани број продукција и честа гостовања омогућавају да сценска извођења нових драма буду широкодоступна публици. Било је година када су извођене само две представе недељно, било је и позоришних сезона када је Театар извео тек једну једину премијеру. Данас, представе се изводе на две сцене, седам дана недељно, а ансамбли редовно гостују по Србији и у иностранству.

Пријавите се на инфо листу

Радно време билетарнице

Преподне:
ПОНЕДЕЉАК-ПЕТАК од 10:00-14:00ч
ОСИМ УТОРКОМ ПРЕПОДНЕ

Послеподне:
сваког дана када има представа
од 18:00-20:30ч
викендом билетарница ради
од 18:00-20:30ч уколико има представа

Наша локација