Дервиш и смрт
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

Роман ДЕРВИШ И СМРТ је најзначајније дело у књижевном стварању Меше Селимовића, али и значајно дело у нашој целокупној књижевности. Дело је особено по стилу, језику, филозофији живота, психолошкој анализи и техници обликовања. По тим и многим другим квалитетима спада у сам врх наше романескне прозе. ДЕРВИШ И СМРТ је роман лика -од почетка до краја у средишту је личност сејха Ахмеда Нурудина, који исписује свој животопис, а сагледавање живота довело је до поразног сазнања да је живот прошао у празнини и неискоришћености, у узалудности и бесмислу, без јасних трагова. Ово је и психолошки роман – обликован је као исповест јунака који, на крају животног пута, у очекивању смрти, своди свој животни биланс. То је и филозофски роман – у његовом средишту је човек као морално биће и смисао његове егзистенције.

О ПИСЦУ

Мехмедалија Меша Селимовић рођен је у Тузли 1910. године. Након завршених студија на Филозофском факултету у Београду, до почетка Другог светског рата, радио је као професор у Гимназији у родном граду. Био је прозаист разноврсне тематске и жанровске оријентације. Почео је са књижевним радом релативно касно, прозом са ратном тематиком, да би потом свој литерарни рад усредсредио на рефлексију и универзалне теме: човек, његова егзистенција и судбина.

Његов књижевни опус обухвата приповетке: ПРВА ЧЕТА ( 1950. ), ТУЂА ЗЕМЉА ( 1957. ) ; романе: ТИШИНЕ ( 1961. ), МАГЛА И МЈЕСЕЧИНА ( 1965. ), ДЕРВИШ И СМРТ ( 1966. ), ТВРЂАВА ( 1970. ), ОСТРВО ( 1974. ); студије и есеје: ЗА И ПРОТИВ ВУКА ( 1967. ), ЕСЕЈИ И ОГЛЕДИ ( 1966. ). Његов аутобиографски спис СЈЕЋАЊА ( 1957. ) говори о пишчевом животу, књижевном раду и неким књижевним и културним догађајима и личностима.

Пуни успех постигао је романом ДЕРВИШ И СМРТ ( 1966. ). Овај роман освојио је све значајније домаће књижевне награде. Следи, такође, значајан роман ТВРЂАВА ( 1970. ). Ова дела преводе се и објављују и у другим земљама.

Селимовић је умро у Београду, 1982. године.

О РЕДИТЕЉУ

Слободан Ћустић, рођен је у општини Дервента. Поред значајних у улога које је остварио као члан Београдског драмског позоришта, најпознатији је по улози у филму КУДУЗ.

У каријери остварио је улоге у многим домаћим филмовима: ДАМА КОЈА УБИЈА, ТРИ КАРТЕ ЗА ХОЛИВУД, ПРОКЛЕТА ЈЕ АМЕРИКА, ВУКОВАР, ЈЕДНА ПРИЧА, ДО КОСКЕ, НОЖ, НАТАША и многим другим.

РЕЧ РЕДИТЕЉА / ГЛУМЦА

„Могао бих да кажем, као и свака будала: да се није десило то што се десило, мој живот би био друкчији. Човјек је проклет, и жали за свим путевима којима није прошао. Какво сам ја свјетло? Чиме сам просвијетљен? Знањем? Вишом поуком? Чистим срцем? Правим путем? Несумњањем?

Све је дошло у питање… Све спада с мене, и остаје оно што је било прије свега, гола кожа и го човјек… „

У Мешином роману ДЕРВИШ И СМРТ пронашао сам нешто што ме је већ после прве прочитане странице зауставило. Снажан приказ највеће човекове муке – сумње. Сумња у све и дилема око свега су неисцрпни бунар духовности и неиспитаних тајни људске душе којом се Меша бави. Основни мотив настајања ове представе је моја дубока фасцинација непоновљивим начином на који то ради. Његова изјава у роману „Ја немам два срца, Једно за љубав, друго за мржњу“ је нешто најхрабрије, најчасније и највеличанственије што може рећи један човек.

Време трајања: 1 сат 10 мин.

Премијера: 21.11.2010.

ПИСАЦ
Меша Селимовић


РЕЖИЈА
Слободан Ћустић


СЦЕНОГРАФ
Слободан Ћустић


КОСТИМОГРАФ
Душан Шордјан


ОБРАДА ТОНА
Зоран Јерковић


ВОКАЛ
Тања Обреновић


ИНСПИЦИЈЕНТ И СУФЛЕР
Зорица Попов


ФОТОГРАФИЈЕ
Борислав Пешић Благоја


ЛИЦА

Ахмед Нурудин
Слободан Ћустић

Бећир
Милош Лазић


ПРОДУКЦИЈА
БДП