Лет изнад кукавичјег гнезда
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

“ One flew east, one flew west, one flew over cuckoos nest. „ Велики повратак Драгана Бјелогрлића на сцену Београдског драмског позоришта у легендарној црно-хуморној сатири о појединцу у репересивном систему, менталним институцијама и слободи духа. Ова драма написана је 1962. године. Прво извођење било је 1963. године на Бродвеју са Кирк Дагласом у главној улози, а затим 2004. године са Кристијаном Слејтером.

Легендарни филм ЛЕТ ИЗНАД КУКАВИЧЈЕГ ГНЕЗДА снимљен је 1975. године и један је од највећихфилмова америчке кинематографије свих времена. У главним улогама играли су: Џек Николсон и Лујза Флечер. Овај филм који добио је све могуће награде 1975. године, режирао га је Милош Форман и заснован је на делу Кена Кизија и адаптацији позоришне представе Дејла Васермана. Филм је добио Оскара у категорији за:најбољи глумац, најбоља глумица, најбоља режија и најбољи филм.

О ПИСЦУ

Дејл Васерман рођен је у Висконсину у Америци и од деветнаесте године ради на разним пословима у позоришту. За свој први комад ЕЛИША И ДУГИ НОЖЕВИ добио је награду Еми за позоришне комаде емитоване на телевизији, након тога написао је још тридесет ТВ драма. Адаптирао је роман Кена Кизија ЛЕТ ИЗНАД КУКАВИЧЈЕГ ГНЕЗДА који се шест година играо у Сан Франциску, широм Америке, а продукције су се појавиле и у Европи. Био је један од оснивача Позоришног центра ² Јуџин О¢ Нил ² који је у свом програму укључивао дванаест држава и десет продукција годишње. Умро је 2004. године.

О РЕДИТЕЉУ

Жанко Томић рођен је у Скопју. Завршио је Филолошки факултет у Београду на катедри за Српски језик и књижевност и Факултет драмских уметности у Београду на катедри за Позоришну режију. Режирао је преко двадесет представа у Београду и Новом Саду. Две године радио је у Бостону, САД, где је режирао и држао предавања из позоришне режије на Брандеис универзитету.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

ЛЕТ ИЗНАД КУКАВИЧЈЕГ ГНЕЗДА пре четрдесет година када је настао био је негативна утопија, једна од многих које су настале после Другог светског рата. Данас је то наш живот. Зато се цео концепт представе своди на игру између две истине- истине комада и истине наше стварности.

Време трајања: 2 сата 20 мин.

Премијера: 05.11.2005.

ПИСАЦ
Дејл Васерман


РЕЖИЈА
Жанко Томић


ПРЕВОД
Ђорђе Кривокапић


СЦЕНОГРАФ
Зоран Ристић


КОСТИМОГРАФ
Јелисавета Татић Чутурило


КОМПОЗИТОР
Александар Симић


СЦЕНСКЕ БОРБЕ
Александар Тасковић


СПЕЦИЈАЛНИ ЕФЕКТИ
Томислав Маги


СТРУЧНИ САРАДНИК
Сандра Станковић


ОРГАНИЗАТОР
Срђан Обреновић


ИНСПИЦИЈЕНТ И СУФЛЕР
Зорица Попов


ФОТОГРАФИЈЕ
Предраг Загорац


ЛИЦА

Рендл Мекмарфи
Драган Бјелогрлић

Поглавица

Слободан Бода Нинковић

Дејл Хардинг

Борис Комненић / Милан Чучиловић

Били Бибит
Даниел Сич

Чезвик

Феђа Стојановић

Мартини

Марко Живић

Сканлон

Срђан Дедић

Ракли

Саво Радовић

Сестра Речид

Милица Зарић

Доктор Спиви

Раде Марковић

Сестра Флин

Мирјана Требињац

Болничар Ворен

Владан Милић

Болничар Вилијамс

Жарко Степанов / Милош Лазаров 

Болничар Теркл

Зоран Ђорђевић

Сандра

Драгиња Милеуснић

Кенди Стар

Анка Гаћеша Костић


ПРОДУКЦИЈА
БДП