Мој деда је аут
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

Аутор млађе генерације, Душан Јанковић кроз на први поглед једноставну и типичну савремену, породичну причу дотиче табу тему: отворено признавање хомосексуалног опредељења, заправо прихватање сопствене сексуалности. Данашња српска породица (и не само српска) тешко прихвата и разуме склоност ка истом полу, поготову кад такво признање стигне од најстаријег члана. После смрти жене са којом је у браку провео готово читав живот, деда Марко жели да последње дане посвети годинама скривеној, али јединој искреној љубави - Данилу.

РЕЧ ПИСЦА

Комад "Мој деда је аут" деконструише породичне односе и испитује границе искључивости и разумевања. Јунаци ове ове драме откривају колико су заправо спремни да се мењају, упознају и прихвате различитост када је она део њихове породице. Ова, на први поглед једноставна и типична прича, отвара тему признавања, годинама скриване, сексуалне оријентације код припадника треће генерације. Разматра способност односно неспособност чланова породице да се на прихватљив начин суоче са тим, излазећи притом, из сопствене зоне комфора и малограђанских узуса којима су ограничени.

Душан Јанковић

О ПИСЦУ

Душан Јанковић рођен је 1987.године у Копру, Словенија. Завршио је основне академске студије комуникологије у Београду. Бави се маркетингом, пише кратке приче и драмске текстове, од којих је "Мој деда је аут" његов први комад, а трећи који се изводи.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Свако у себи има даимона, онај део бића који га подсећа и нагони да буде свој, да се одазове позиву душе и одупре стегама наслеђа, друштва и околине. Тај процес никада није лаган а некада и дуго траје. Ипак, када тренутак одазивања позиву дође, коме треба да захвалимо? Вероватно ономе који је створио време да нам се све не би догађало одједном.

Ђурђа Тешић

О РЕДИТЕЉУ

ЂурђаТешић дипломирала је позоришну режију на Факултету драмских уметности у Београду 2002.године.

Режирала је преко двадесет представа у београдским и позориштима широм земље и региона (Република српска, Црна гора). Ово је њена четврта режија у Београдском драмском позоришту.

За представу ”Господар Мува” 2010.године добила је Специјалну награду за нове позоришне тенденције на међународном Тиба фестивалу.

Време трајање: 1 сат и 15 мин.

Премијера: 28.04.2017.

ПИСАЦ
Душан Јанковић


РЕЖИЈА И ИЗБОР МУЗИКЕ
Ђурђа Тешић


СЦЕНОГРАФ И КОСТИМОГРАФ
Зорана Петров


КОМПОЗИТОР
Владимир Пејковић


АСИСТЕНТ КОСТИМОГРАФА
Сања Мимић


ВОЂА ПРОЈЕКТА
Срђан Обреновић


ОРГАНИЗАТОР
Тамара Христов


ИНСПИЦИЈЕНТ
Дејан Поповић


СУФЛЕР
Марија Стојић


ФОТОГРАФИЈЕ
Марија Иванишевић


ЛИЦА

Деда Марко 
Борис Комненић

Душко

Слободан Бода Нинковић / Милан Чучиловић

Даринка

Љубинка Кларић

Богдан

Милорад Дамјановић

Јелена

Сузана Лукић

Данило

Срђан Дедић


ПРОДУКЦИЈА
БДП