Поморанџе за збогом
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

"Поморанџе за збогом" је породична мелодрама о љубави и истрајности, посвећености и вери три жене кроз ратовима исписан 20. век – ово дело је заправо истинита сага о једној српској породици и њеној борби да се одржи заједно и настави даље у турбулентним временима. Оцртани су епском снагом истинити догађаји, који не само што показују и доказују дубину корења једног народа на овим просторима, већ и његову вековну борбу за голи опстанак. Базирана на истоименом роману и историјски тачним подацима, драма је усредсређена на три породице истих корена, порекла и друштвеног статуса. По први пут у новијој историји, прича о три српска свештеномученика страдала од три војске, њиховој прогоњеној деци, њиховим женама које су правиле страшне и неприхватљиве изборе, борби добра и зла, комунизму и атеизму, фашизму и љубави, вери и страдању, представљена је на начин приповедача, без осуде и политизације, али са јасном поруком да је Крајина била и остала место невероватних и понекад потпуно незамисливих преокрета у судбинама стварних људи и жена.

Др. Зорица Кубуровић, књижевница написала је у рецензији: „(...) И тако, пред читаоцем расте сага о српској породици и њеном животу. Пред нама ниче дивно женско ткање о ушушканости, нежних прича које се преносе с колена на колено, малих запамћених детаља, мириса астраганских бунди, облика шешира, кротких речи свештеника које воде на мучење и у смрт, туга деце без родитеља, страшни погром Срба кроз Први и Други светски рат, кроз време освајања партизанске власти после рата и преузимања те власти од стране њихове деце и деце деце до данашњих дана.И све је то на неки начин сведено на праву меру – и грех, и радост, и мучеништво, и вера. Биљана Поповић јесте преживела сваки делић ове књиге, али, оно што је најважније, сачувала је живо срце, под будним оком својих живих и мртвих сродница, мажена и пажена и, као и оне, гоњена невољом и строгим испитима животне праксе. И то је срце које воли и не посустаје у љубави(...)“.

Аутор драматизације, Андреј Шепетковски записао је: „ Роман и драма ,,Поморанџе за збогом“, прате живот три угледне српске свештеничке породице из Босанске Крајине кроз цео двадесети век. Настала по истинитим догађајима, ова прича сведочи о страдању истинољубивих, те духу, снази и неуништивој вери којом се страдања подносе, али и о погубној наивности и забораву који рађају неопрезност и смрт. Сам роман одише љубављу и праштањем свима и за све, но и отрежњује горким подсећањем на нужност послушања јеванђељског савета да, поред безезлености, будемо и ,,мудри као змије“. Посебна се почаст одаје женама, стубовима ових породица, које се херојски боре за потомство, мужеве, народ, за љубав и разумевање. Упркос безумним ратовима, братоубилачком ковитлацу, крвавим пировима над најближима које им одузимају разум и смисао постојања, упркос бомбардовањима, избеглиштву, осудама околине и мржњи, прогонима од стране идеолошких непријатеља и власти, оне увек изнова налазе снаге да воле, заштите и загрле, да се уздигну до Истине , те да хаос преобразе у хармонију“.

РЕЧ АУТОРА

У времену када су фашизам и национализам показали у пуном светлу своје ружно лице, добро је знати да се истина, ма каква била, не може изједначити са правдом коју људи кроје и прилагођавају победнику или већини – да се она увек појави онда када је најмање очекивана, веома често као доказ да је јача од сваког људског закона и човекове несталне и променљиве правде. Роман и драма „Поморанџе за збогом“ у себи не садрже ни мржњу, ни осуду – они својој публици дозвољавају да се сама стави на страну, да бира, да размишља и одлучи ко је и када био у праву.

Биљана Поповић

О АУТОРУ

Биљана Поповић (1963) је рођена, одрасла и школована у Београду. Новинарством и издаваштвом бавила се више од 30 година. Аутор је три романа, од којих је роман „Поморанџе за збогом“ први. Уз кћерку и супруга, живи и ради у Београду.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Правда не постоји и није важна у овом животу. Али – истина је важна и мора се знати. Постоји љубав, а постоји и мржња. Ако хоћеш лепо да живиш, бирај љубав.

Ненад Гвозденовић

О РЕДИТЕЉУ

Ненад Гвозденовић (Чачак, 1962) дипломирао је на београдском ФДУ и глуму и позоришну режију. Режирао је у позориштима широм Србије. Представа „Поморанџе за збогом“ је његов први редитељски подухват у Београдском драмском позоришту, у ком је често гостовао као глумац.

Трајање: 2 сата

Премијера: 20.02.2017.

ПИСАЦ
Биљана Поповић


ДРАМАТИЗАЦИЈА
Андреј Шепетковски


РЕЖИЈА И АДАПТАЦИЈА
Ненад Гвозденовић


СЦЕНОГРАФ
Филип Јевтић


КОСТИМОГРАФ
Сара Милевска


КОМПОЗИТОР
Борис Буњац


РЕДИТЕЉ ВИДЕО СЕГМЕНАТА
Хаџи Александар Ђуровић


СЦЕНСКИ ГОВОР
др. Љиљана Мркић Поповић


АСИСТЕНТ КОСТИМОГРАФА
Милена Ђокић


ОРГАНИЗАТОР
Ивана Јововић


ИНСПИЦИЈЕНТ
Јована Матић


СУФЛЕР
Марија Стојић


ФОТОГРАФИЈЕ
Марија Иванишевић


ЛИЦА

Паоло Пепини, италијански војник 
Милорад Дамјановић

Милан, свештеник

Слободан Ћустић

Јелена, Миланова жена

Даница Ристовски

Јелка, Јеленина сестричина

Ања Алач

Нена, Илијина и Јелкина ћерка

Маја Ранђић

Илија, свештеник
Милош Петровић / Иван Зарић

Вељко, комуниста
Лазар Ђукић

Вид, свештеник
Лука Миљковић / Лако Николић

Рада, Видова жена
Биљана Малетић

Наталија, официрка ОЗНЕ, Луција, партизанка, свекрва
Милица Милша

Анте, партизан, директор школе, официр ОЗНЕ, Момо, доктор, свекар
Владимир Пауновић

Болничарка
Ивана Јововић

Мала Нена
Мила Савић / Марија Ковачевић

Реџа
Реџеп Кољена


ПРОДУКЦИЈА
БДП