На трагу
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ПРЕДСТАВИ

Сам наслов комада Николе Милојевића, “На трагу” говори о проблемима са којима се сусрећу аутори и ствараоци позоришне представе: између редитеља и младог глумца постоји креативно неразумевање, њих двојица не деле исту визију и из те полазне ситуације настају неспоразуми. Тако се открива свет иза кулиса без маске. То чудо стварања представе коју праве, просто речено, “живи” људи са свим својим манама и врлинама, страстима, жељама, страховима, амбицијама и оним личним малим проблемима, који их терају да буду (не)схваћени, да се смеју, да плачу, или обоје у исто време понавља се сваки пут изнова до следеће представе, до следеће премијере.

Нинослав Шћепановић

О ДЕЛУ

Камерна, искрена прича, са елементима комедије, о животу у позоришту из пера младог глумца крагујевачког Књажевско српског театра Николе Милојевића, освојила је Награду Удружења драмских писаца Србије “Бранислав Нушић” за 2016. годину. У Милојевићевој једночинки разоткрива се истинита, ни мало улепшана судбина глумца, који би да игра, али слови за неталентованог, па га реномирани редитељ понижава, све док не изгуби самопоуздање и престане да постоји као човек. “Драмски текст „На трагу” је својом једноставновном прециозношћу, чистотом дијалога на камерни начин предочио критику света и критику свести. Вешто управљајући системом знакова смештајући радњу у театар, аутор веристичким поступком кроз рад на пробама за премијеру представе „Хамлет” приказује механизам урушавања система вредности типичан за транзициону свест”, записано је у образложењу жирија за доделу признања УДПС-а.

РЕЧ ПИСЦА

Пољуљана моралност, немогућност избора, лична неоствареност, страх за егзистенцију (глумац), похлепа, безосећајност, садизам, лицемерје (редитељ), “друштвена коректност”, кукавичлук, отсуство става, неспособност и нестручност (управник), преплетени су у једноставној и мучној комедији о младом, лишеном прилика, али врло талентованом глумцу у провинцијском позоришту. Нарушеног самопоуздања, безразложно непоштован од стране редитеља и управника, нађе се у неприличним ситуацијама којима се тестирају његова унутрашња снага и основна начела људскости. Управо граница нечије човечности, њена изненађујућа флексибилност и растегљивост, оно је чиме сам најпре желео да се бавим у овом комаду. Ако цењеног гледаоца нашом уметничком снагом и умећем, а његовим отвореним срцем и разумом, успемо да поведемо на пут кроз нашу причу, наша представа испуњава разлог што постоји.

Никола Милојевић

О ПИСЦУ

Никола Милојевић (1976, Крагујевац) глумац је Књажевско – српског театра из Крагујевца од 2003. године. Написао комаде “Трећи знак” и “На трагу” (Награда “Бранислав Нушић” 2016). Преводи са пољског језика (Пастушевски, Војачек, Асник, Цезари Бушман). Превео две монодраме Јарославе Пулинович “Наташино маштање” и “Ја сам победила”.

Живи у Крагујевцу.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

“На трагу” је представа о позоришту, о односима који владају унутар њега, о уметницима и квазиуметницима, о спрези уметности и политике, о корумпираности у уметности...

Прича која се, мање или више, дешава у скоро сваком, пре свега, провинцијалном позоришту. На крају крајева, шта је Београд доли скуп малих провинција, како у позитивном, тако и у негативном аспекту.

Као сваки добро написан комад и овај текст излази из оквира у које је смештен, тако да ће у њему подједнако саучествовати и позоришни сладокусци и они који су на путу да то постану.

О РЕДИТЕЉУ

Ненад Гвозденовић је дипломирао на београдском ФДУ и глуму и позоришну режију. Режирао је у позориштима широм Србије. Представа „На трагу“ је његов други редитељски подухват у Београдском драмском позоришту.

Време трајања: 1 сат и 25 мин.

Премијера: 30.04.2018.

ПИСАЦ
Никола Милојевић


РЕЖИЈА И АДАПТАЦИЈА
Ненад Гвозденовић


ДРАМАТУРГ
Нинослав Шћепановић


ТОТАЛ ДИЗАЈН ПРЕДСТАВЕ
Ана Колбјанова Радовановић


КОМПОЗИТОР
Владимир Петричевић


ТЕХНИЧКА ПОДРШКА
Саша Ђорђевић


ОРГАНИЗАТОР
Биљана Рамић


ИНСПИЦИЈЕНТ
Зоран Милојевић


СУФЛЕР
Светозар Удовички


ЛИЦА

Редитељ
Филип Гајић

Управник
Драгиша Милојковић

Глумац
Милан Новаковић

Сценограф
Александра Ћосић

Инспицијент
Ивана Панзаловић

Инструктор за мердевине
Љубомир Булајић

Декоратери
Огњен Миликић, Лука Миљојковић и Стефан Минић


ПРОДУКЦИЈА
БДП