Не играј на Енглезе
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  LAT / ENG

О ДЕЛУ

У средишту Ђурђевићевог, само привидно “ лаког ” заплета, налазе се тројица урбаних тридесетогодишњака, “ заглављених ” већ негде на првим животним кривинама – или због инфериорности према запосленој супрузи ( Паун ), или због немогућности да се докаже кроз површне сексуалне авантуре ( Пикси ), или пак неодољивог нагона да, користећи као “ маску ” невине шале, понижава сопствене пријатеље ( Буле ). Међутим, исто толико битан протагониста драме НЕ ИГРАЈ НА ЕНГЛЕЗЕ – протагониста који се истовремено налази и у њима, али и изван њих – јесте један од суштинских злодуха људске природе: страст према коцкању, тачније клађењу. Појавни облик ове опсесивне страсти јесте, за Ђурђевићеве јунаке, клађење на резултате утакмица различитих националних фудбалских лига.

О ПИСЦУ

Владимир Ђурђевић, рођен је у Београду. Завршио је Гимназију у Земуну, студирао Машинство, а затим драматургију на Факултету драмских уметности у Београду. Аутор је неколико радио драма, затим позоришног комада ЗБОГОМ ЖОХАРИ ( НП Тоша Јовановић ), косценариста игране серије ОНО КАО ЉУБАВ ( 6 епизода ) и сценариста игране серије КУКУ ВАСА. Дипломирао је драмом ДНЕВНА ЗАПОВЕСТ 2011. године, за коју је добио награду “ Слободан Селенић “. Текстови су му објављивани у часописима Сцена и Театрон. Живи и ради у Земуну.

О РЕДИТЕЉУ

Сташа Копривица, уписује Факултету драмских уметности у Београду на катедри за Позоришну режију 2002. године. Добитник награде “ Др. Хуго Клајн “ за најбољег студента режије 2005. године .Дипломирала је 2007. са представом МАНДРАГОЛА, Н. Макијавелија на вечерњој сцени Позоришта “ Бошко Буха “ у класи професора Иване Вујић.

Током каријере режирала је: КАРМА- КОМА, М. Деполо ( Позориште ДАДОВ ), ШТА ЈЕ СОБАР ВИДЕО, Џ. Ортон ( Сцена “ Мата Милошевић “ ), У ПОЛА ЦЕНЕ, С. Копривица ( Београдско драмско позориште ), ДНЕВНИК АНЕ ФРАНК, Г. Фрид, опера ( Мадленианум ).

РЕЧ ПИСЦА

На плану формалног развоја заплета избор “ спортске страсти ” омогућава да се, паралелно, али и испреплетено са растом тензије због ишчекивања фудбалских резултата као и напетости које те промене изазивају код ликова – реализује аналогни ток, тачније буђење и развијање неспоразума и сукоба међу тројицом пријатеља. Реч је не само о конфронтацијама које проистичу из њиховог различитог формалног положаја ( различите кладионичке прогнозе, а тиме и судар противречних очекивања ) већ, како се све отвореније испоставља, и из одређених догађаја у ( блиској ) прошлости, које су угодну мушку и коцкарску идилу тројице лакомислених пријатеља већ усмерили према сферама зависти, неповерења и обмане.

РЕЧ РЕДИТЕЉА

Ретко када се догађа да једна драма поседује јединство места, времена и радње, а да својом тематском и идејном основом обухвати судбину читаве једне генерације и сажето опише стање ствари на крају једне епохе. Текст НЕ ИГРАЈ НА ЕНГЛЕЗЕ, Владимира Ђурђевића је таква драма, и то је оно што ме је навело да је поставим на сцену.

“ Линија мањег отпора “ јесте кредо којим се воде Паун, Буле и Пикси – јунаци комада. Бавећи се помним посматрањем телетекста, прављењем прецизне стратегије како да се на утакмицама енглеске лиге заради што више новца и организовањем ритуала праћења разултата, ова три момка су заборавила да заправо живе свој живот. Пошто је увек неко други крив за проблеме који их прате, пошто је “ у Србији немогуће живети “ и пошто се све то може заборавити уз конзерву пива и тикет, они су на то чувено парче папира положили не само свој новац, већ и своје двадесетосмогодишње пријатељство – читав живот.

Ликови овог комада су изузетно реалистични. Управо због тога су невероватно смешни и незамисливо тужни у исто време. Гледајући их, свако ће се присетити да у крају има по једног Пауна, Булета или Пиксија, али је питање да ли ће себи признати да у себи поседује по мало од све тројице.

Време трајања: 1 сат 20 мин.

Премијера: 02.11.2007.

ПИСАЦ
Владимир Ђурђевић


РЕЖИЈА
Сташа Копривица


СЦЕНОГРАФ
Тања Марчетић


ОРГАНИЗАТОР
Тамара Тодоровић


ИНСПИЦИЈЕНТ И СУФЛЕР
Драгана Анђелковић


ФОТОГРАФИЈЕ
Марија Иванишевић


ЛИЦА

Паун
Даниел Сич

Буле

Иван Томић

Пикси

Марко Живић


ПРОДУКЦИЈА
БДП