Ibzenove aveti

Fotograf

Dragana Udovičić

Mina Milošević i Ivan Baletić

Ibzenove aveti

Reditelj

Ivan Baletić

Komad Ibzenove aveti nastao je od građe Ibzenovih komada (Heda Gabler, Lutkina kuća, Aveti, Per Gint, Rosmersholm), biografije Henrika Ibzena, kao i brojnih teorijskih tekstova na temu Ibzenovog stvaralaštva. Glavni junak komada je Ibzen, koji je suviše zauzet bavljenjem sobom i takmičenjem sa svojim savremenikom, dramskim piscem, Avgustom Strindbergom, da bi primetio da njegove udružene dramske junakinje – Nora, Heda Gabler i Tea Elvsted – u jednom sasvim običnom ibzenovskom salonu pokreću pobunu protiv njega. Pitanje je, međutim, da li će ga njegova istorijska uloga borca za prava žena poštedeti gneva onih žena koje ga najbolje poznaju, njegovih junakinja.

Predstava Ibzenove aveti nastala je u okviru doktorskog rada reditelja Ivana Baletića na studijama Višemedijske umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Pored dramskih scena, predstava se sastoji od brojnih kratkih eksperimentalnih filmova i video radova, plesnih performansa i muzičkih deonica. Kroz sva ova izražajna sredstva predstava istražuje lik i delo Henrika Ibzena, njegove strahove, nesigurnosti, ali i konfliktne odnose sa ženama i svojim rivalima. Predstava iz feminističke perspektive kritički preispituje rad i život ovog pisca, koji se smatra jednim od prvih feminista, prvenstveno zbog svog pisanja o ženama koje se suprotstavljaju građanskom društvu kroz, tada radikalan, čin razvoda braka. Postavlja se pitanje koliko su njegove gnevne junakinje u mogućnosti da mu objektivno sude, te šta je najveći greh ovog pisca, a šta bi za njega bila najveća kazna. Uprkos kritičkom preispitivanju, pa i nemilosrdnom ogoljavanju Ibzena, ova predstava još jednom slavi njegov rad, problematizujući auru nedodirljivosti velikih autora uopšte, približava ga novoj publici i proučava iz jedne nove perspektive.

AUTOR KONCEPTA: Ivan Baletić

DRAMATURG: Mina Milošević

SCENOGRAF: Milorad Pejanović

KOSTIMOGRAF: Lidija Jovanović

KOMPOZITOR: Nikola Dragović, Srđan Marković

SCENSKI POKRET: Milica Pisić

VIDEO: Anica Ražnatović, Anđela Tončev

ANIMACIJA I ILUSTRACIJA: Marko Kovačević

MONTAŽA: Stevan Lung, Anica Ražnatović

IGRAJU

Nora / Laura / gđa Alving/ astrološkinja / danski advokat Libe / Kolet / prva devojka – MILICA STEFANOVIĆ
Heda / mistična pudlica / druga devojka- JANA MILOSAVLJEVIĆ
Tea/ dadilja / gđa Linde / vajar Kristen Magelsen / treća devojka – ANICA PETROVIĆ
Strindberg / pastor / livac dugmeta – MARKO TODOROVIĆ
izvođač – SRĐAN MARKOVIĆ

U filmovima igraju:

MILICA STEFANOVIĆ, MANE JANČIĆ, MILUTIN DAPČEVIĆ, IVANA JOKIĆ, VANJA PAVLOVIĆ, OLIVERA GUCONIĆ, JELENA MARTINOVIĆ, SNEŽANA MIHAILOVIĆ, TATJANA RAŽNATOVIĆ, DRAGANA RAŽNATOVIĆ, MILICA RADOJIČIĆ, KALINA ĐORIĆ, VERA BRADIĆ

ASISTENT REDITELJA: Petar Kokinović

ASISTENT KOSTIMOGRAFA: Helena Plećaš

IZVRŠNI PRODUCENT: Minja Savović

ORGANIZATOR: Marko Ribić

INSPICIJENT: Zdravko Đekić

Mala scena “Pepi”

kupi kartu

Reditelj

Ivan Baletić

Trajanje

80 minuta

PREMIJERA

26.8.2023

.

No items found.

1

/

9

24 Dec

20:00

Premijera

Ibzenove aveti

Mala scena “Pepi”

kupi kartu

GOSTOVANJE

RASPRODATO

Prva pozorišna televizija na balkanu.