РУТА – РЕАЛИЗАЦИЈА ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА РЕГИОНАЛНО УМРЕЖАВАЊЕ

19.априла 2023

Београдско драмско позориште покренуло је почетком лета 2019. године иницијативу за оснивање Регионалне уније театара (РУТА), коју чини шест репрезентативних позоришних кућа из региона – Хрватске (Казалиште Улyссес), Словеније (Местно гледалишче Љубљана), БиХ (Камерни театар 55, Сарајево), Црне Горе (Градско позориште, Подгорица), Северне Македоније (Драмски театар, Скопље) и Србије (Београдско драмско позориште) – уједињених у естетском, репертоарском и организационом моделу.

Протокол о формирању Уније потписан је 18. октобра 2019. у Скупштини града Београда. „Представници страна потписница Софија Куновска (Драмски театар, Скопље), Ведран Фајковић (Камерни театар 55, Сарајево), Душан Ковачевић (Градско позориште, Подгорица), Барбара Хиенг Самобор (Местно гледалишче Љубљана), Душко Љуштина (Казалиште Улyссес Бриони) и Југ Радивојевић (Београдско драмско позориште, Београд) састали су се са намером да институционализују идеју о сарадњи сродних позоришта из региона са циљем да се кроз различите видове сарадње међусобно представе достигнућа и прикажу актуелне теме и идеје у области уметности у региону, и да се кроз заједнички рад имплементирају различита знања и достигнућа”, записано је у преамбули Протокола.

Осим фестивала који ће бити организовани у свим главним градовима држава некадашње савезне републике, РУТА ће покренути и бројне копродукције, а самим тим и размену стваралаца. РУТА је јединствена по свом моделу, који подразумева да ће се фестивал периодично током једне календарске године селити у друге градове чланове Уније. Свако позориште наступа с представом по сопственом избору. Фестивал је ревијалног карактера, а један од циљева јесте континуирано присуство свих театара током године пред публиком у читавом региону.

Први фестивал одржан је у Београдском драмском позоришту од 1. до 6. децембра 2019. Отворен је премијером представе „Лилиом” Ференца Молнара, у режији Ане Томовић.

Фестивал окупља велики број гостију, који су активно учествовују у сусретима са ствараоцима одгледаних представа и размењују искуства не само у продукционом већ и у креативном погледу, мишљења о сличностима и разликама, те тенденцијама у најзаступљенијим трендовима – с једне стране, „редитељском театру”, а с друге, подршци и промоцији новог драмског позоришта с нагласком на младим писцима и редитељима.

Распоред одржавања фестивала РУТА 2023.

Љубљана - Фебруар
Подгорица - Април
Сарајево - Јун
Бриони - Август
Скопље -
Октобар
Београд- Децембар

Прва позоришна телевизија на балкану.