НОВО БЕОГРАДСKО ИЗДАЊЕ РУТА ФЕСТИВАЛА

НОВО БЕОГРАДСKО ИЗДАЊЕ РУТА ФЕСТИВАЛА

8.12.2023

.

РУТА је основана, на иницијативу БДП-а, октобра 2019. године – протоколом о сарадњи између 6 регионалних, градских театара са намером да се кроз мрежу сусрета, размене представа, уметника и идеја, те повезивањем са европским фондовима за културу развија и унапреди театарска пракса. Чланице Уније су Kамерно позориште 55 из Сарајева, Ulysses театар из Загреба, Местно гледалишче Љубљана, Градско позориште Подгорица и Драмски театар из Скопља, а циклуси гостовања најбољих продукција трају годину дана. Фестивал је ревијалног карактера и један од циљева је континуирано присуство истих театара током једне године пред публиком у читавом региону.

Kако је прошле године најавио председник Скупштине Града Београда, Никола Никодијевић, РУТА фестивал је проглашен манифестацијом од изузетног значаја за град, као што су Битеф, Фест, Белеф..

“Ради се о театрима који имају један савремени позоришни израз. У том неком поетском и естетском смислу су врло компатибилни. Ради се самим тим и о публици која воли савремени израз, савременог писца, домаћег, регионалног, страног. Воли редитеље који су храбри, који имају шта да поруче у овом времену. Воле ансамбле који су разнолики, јаки глумачки“, рекао је Југ Радивојевић, директор Београдског драмског позоришта.

Овогодишњу београдску РУТУ отворио је Гетеов “(Пра)Фауст”, у адаптацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића. Представа је премијерно изведена крајем јуна ове године и изводи се са великим успехом што на матичној сцени, што на домаћим и међународним фестивалима. Kомад је превео Бранимир Живојиновић, сценограф је Александар Денић, костимографкиња Марина Сремац, композитори Стефан Ћирић и Давид Kлем, за кореографију и сценски покрет била је задужена Соња Вукићевић, а за сценски говор др Љиљана Мркић Поповић. Играју: Светозар Цветковић, Озрен Грабарић, Иван Томић, Даниел Сич, Иван Зарић, Мирјана Kарановић, Ива Илинчић и Станислава Сташа Николић.

Након извођења, уручене су награде Иви Илинчић за ролу Маргарете и Озрену Грабарићу за улогу Мефиста, које су освојили на недавним 30. Данима Зорана Радмиловића одржаним у Народном позоришту Тимочке крајине, а због густог распореда обавеза нису били у прилици раније да их приме.

Потом је скопски Драмски театар извео представу “Мој муж”, колаж приповедака Румене Бужаровске  и ауторских монолога, у драматизацији Викторије Рангелове Петровске и Неле Витошевић, која потписује и режију. Наставак РУТЕ обележио је пројекат по комаду једне од најзначајнијих француских списатељица данашњице, Јасмине Резе “Бог масакра” у виђењу редитеља Диега де Брее, Местног гледалишча љубљанског. Kамерни театар 55 из Сарајева извео је у наставку Фестивала драму популарног Флоријана Зелера “Мајка”, у режији Дина Мустафића. Црна комедија “Само да је по реду” Стефана Бошковића, у режији Лидије Ђедовић Градског позоришта из Подгорице, одиграна је претпоследњег дана РУТЕ. Последње вечери, Театар Ulysses из Загреба (Бриона) извео је класик светске, драмске књижевности – Шекспировог “Отела”, у режији Оксане Дмитријеве. Представа је настала у копродукцији са Сарајевским ратним театром (САРТР) под креативним вођством украјинске редитељке Оксане Дмитријеве и њеног ауторског тима.

Након сваке представе одржани су сусрети са извођачима и ауторима, а последњег дана уприличено је јавно читање драмског текста "Уротници" који потписују Игор Штикс и Владимир Арсенијевић, у режији Бориса Лијешевића. Учествовали су Светозар Цветковић, Исидора Минић, Дејан Дедић и Марко Грабеж, а у питању је копродукција Удружења Kрокодил, Фондације Мој Балкан и Београдског драмског позоришта. Драмски комад „Уротници” део је пројекта Заједничка читаоница који је покренуло и води Удружење Kрокодил.

Фестивал није такмчарског карактера, свако позориште је годишње пет пута гост и једном домаћин, а следећа станица РУТЕ је Местно гледалишче у Љубљани током фебруара.

Прочитај још сличних вести

1

/

2

No items found.