САВРЕМЕНА АПОKАЛИПСА

САВРЕМЕНА АПОKАЛИПСА

15.12.2023

.

Ауторски рукопис ЖигеДивјака београдска публика је упознала, пошто је учествовао на 56. Битефу сапредставом „Kриза”, а ово му је прва сарадња са неким српским театром. Овајмлади аутор скренуо је пажњу на свој друштвени ангажман као студент - пројектом"Непосредно пре револуције" (2013-2015). Добитник је две Борштниковенаграде за режију "Човек који је посматрао свет" (СМГ)и"Гејм" (СМГ и Институт маске), а 2021. припала му је Жупанчичеванаграду за редитељски рад у последње две године, за представе у Местномгледалишчу љубљанском.

Робинсон је један однајутицајнијих америчких и светских, савремених аутора научне фантастике, атеме су инспирисане различитим проблемима модерног и будућег развојацивилизације – од екологије, културе, политике. Представа је настала потакнутаеколошким темама, али и “људским отпадом” који задире у све поре планете, усваком погледу. “Инспирисани Робинсоновим делима и радикалношћу тренутка –тренутка у коме живимо, али пре свега оног чији долазак само наслућујемо – уинсценацији „Будућности“ истражићемо шта нас дефинитивно чека, односно шта бимогло да чека за нас када одлучимо да то тражимо у будућности. Чак и ако јемало вероватно да ће утопија бити остварена, ипак морамо да се потрудимо,морамо упрегнути све своје снаге да избегнемо готово сигурну дистопију“, кажередитељ о овом делу.

Превод је урадио СашаПуљаревић, драматург је Грегор Зорц, сценограф Игор Васиљев, костимограф ТинаПавловић,а композитор Блаж Грацар. Играју: Бернарда Оман, Грегор Груден, ЛараВолф, Изток Драбик Југ, Грегор Зорц, Лотос Шпаровец, Милена Васић, МаријаПикић, Јана Бјелица, Милан Зарић, Стефан Старчевић и Милан Kолак.

Репризе су 16. и 17.децембра, а премијера у Љубљани на сцени МЛГа ће бити 2. фебруара нареднегодине.

Прочитај још сличних вести

1

/

2

No items found.