СЕЗОНА ЛЕТЊИХ ФЕСТИВАЛА

СЕЗОНА ЛЕТЊИХ ФЕСТИВАЛА

12.6.2024

.

Девети Фестивал "Буцини дани " посвећен позоришном критичару, књижевнику и есејисти Милосаву Буци Мирковићу биће одржан од 10. до 15.јуна у Александровцу. Такмичарски програм обухвата пет представа из Београда, Крушевца и Чачка, под мотом “Културом до опстанка“. Планиран је и пратећи програм са изложбама и округлим столовима о ситуацији у позоришту и култури. Београдско драмско позориште изводи представу последње такмичарске вечери, а глумачки жири у саставу Љубомир Бандовић, Вања Милачић и Мина Лазаревић одлучиваће о глумачким наградама “Златно зрно”, које ће бити додељене у више категорија.

Шести по реду „Виминацијум фест – Митови стари и нови“ биће одржан у археолошком парку код Пожаревца од 16. до 23. јуна. Михајло Несторовић, селектор и уметнички директор овог међународног Фестивала одабрао је шест остварења из Нове Горице, Врања, Бања Луке, Сарајева, Будве и Београда. Стручни жири чине: Биљана Кескеновић, првакиња драме Народног позоришта Сомбор, Петар Српчић, редитељ и директор Месног гледалишта “Птуј” из Словеније и Бранислав Недић, драматург и управник крушевачког позоришта. Ансамбл БДП-а одиграће представу 19. јуна.

Најзад, крајем месеца од 24. до 29. јуна у Смедереву ће бити одржан 11. фестивал “Театар у Тврђави”, у организацији Центра за културу. Биће изведено шест представа из Новог Сада, Бечеја и Београда, а пројекат Београдског драмског позоришта на програму је 25. јуна.

“(Пра)Фауст” Ј.В. Гетеа, у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића је премијерно изведен крајем јуна прошле године и извођен је са великим успехом на домаћим и регионалним фестивалима. Играју: Светозар Цветковић, Озрен Грабарић, Иван Томић, Даниел Сич, Иван Зарић, Мирјана Карановић, Ива Илинчић и Станислава Сташа Николић.

Прочитај још сличних вести

1

/

2

No items found.