FESTIVALSKO PROLEĆE

FESTIVALSKO PROLEĆE

2.4.2024

Najpre će 1. aprila “Švejk” otvoriti 28. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović” u Požarevcu. Festival će trajati od 1. do 6. aprila, a selektorka Molina Udovički Fotez odabrala je pet predstava iz zemlje i regiona. Žiri Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović” odlučivaće o najupečatljivijim glumačkim ostvarenjima i radiće u sastavu Slavenko Saletović, Ljiljana Blagojević i Nebojša Dugalić.

Isti projekat predstaviće produkciju BDP-a na programu novog izdanja susreta pozorišta Regionalne unije teatara - RUTA od 8. do 13. aprila. Domaćin revijalnog festivala Unije, kao i svakog aprila, je Gradsko pozorište Podgorica, a predstave iz najnovije produkcije izvešće članice RUTE Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skoplje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište iz Podgorice, Mestno gledališče ljubljansko iz Ljubljane i Kazalište Ulysses iz Zagreba. Regionalna Unija osnovana je 2019. i već petu godinu, u kontinuitetu, povezuje najznačajnija gradske, teatarske kuće iz regiona kroz, ne samo revijalnu promociju novih projekata, već i međusobnu saradnju i razmenu na nivou kreativnih ideja i stvaralaca.

Dramatizaciju paradigmatičnog, satiričnog romana Jaroslava Hašeka “Švejk”, koja je premijerno izvedena krajem prošle godine, potpisuju Кata Đarmati i Slobodan Obradović (ujedno i dramaturg projekta), Igraju: Ozren Grabarić, Milutin Milošević, Milutin Dapčević, Miloš Lazarov, Vanja Nenadić/Nataša Marković, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić i Ivana Vukumirović.

„Pozorišno proleće” u Šabačkom pozorištu biće održano osmi put od 15. do 20. aprila, a u zvaničnoj konkurenciji naći će se pet predstava iz Sombora, Zrenjanina i Beograda u izboru selektora Miroslava Radonjića. Ključna tema svih takmičarskih ostvarenja jeste sudbina čoveka u suočavanju sa izazovima vremena i prostora unutar kojih živi, zbog čega je moto ovogodišnjeg festivala „Čovekova sudbina – snovi i stvarnost”.

“(Pra)Faust” J.V. Getea, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića je premijerno izveden krajem juna prošle godine i izvođen je sa velikim uspehom na domaćim i regionalnim festivalima, a na repertoaru “Pozorišnog proleća” je 19. aprila. Igraju: Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Mirjana Кaranović, Iva Ilinčić i Stanislava Staša Nikolić.

pročitaj još sličnih vesti

1

/

2

No items found.