GORAK UKUS RAZVODA

GORAK UKUS RAZVODA

16.6.2024

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, Kormanov roman, a pogotovu višestruko nagrađivani Bentonov film (sa Dastinom Hofmanom i Meril Strip) pokrenuli su mnoga društvena pitanja vezana za porodične odnose i mogućnosti “civilizovanog” razlaza. Po Skerlićevim rečima, namera autora i ekipe predstave je bila da izgradi svoju priču o porodici, razvodu i kako to utiče na decu. “Mi smo probali da istražimo šta je taj komad i gde se ti problemi nalaze danas. Važno nam je da idejna komponenta naše predstave korespondira sa sadašnjošću. Predstava se bavi rodnom ideologijom, ali ne u političkom, već u smislu nasleđa uspostavljenih rodnih stereotipa u odnosu na koje ne smemo da žmurimo. Ne možemo da promenimo biologiju, ali odnose u porodici, u podizanju dece – možemo. U predstavi nema pozitivnih i negativnih likova, nema borbe dobra i zla. Imamo stvarne ljude u očajničkom naporu da izbalansiraju karijeru i životne ambicije s jedne i obaveze prema bliskim ljudima, s druge strane. To je i dalje aktuelna priča. Mislim da smo napravili nešto što je pozorišno uzbudljivo, ideološki vredno i nadam se da će publika odlaziti kući ne samo emocionalno uznemirena, nego i sa nekim setom pitanja na koja će tražiti odgovore i u budućim danima”, rekao je reditelj.

Skerliću je ovo četvrti poduhvat na sceni BDP-a i u skladu sa temom, opredelio se za redukciju scenskih sredstava, maksimalno se oslanjajući na glumačku igru, sa idejom da je to ono što nosi pozorište. “Dakle, strast i tih nekoliko dasaka na sceni”, istakao je on.

Nada Macanković tumači ulogu Džoane Kramer. “Radili smo na osnovu Kormanovog romana i na osnovu dramskog teksta koji se umnogome razlikuje od filmskog scenarija. Najviše kod mog lika, jer su scene pre nego što ona odlazi od kuće i ostavlja porodicu, razređenije u scenariju i knjizi nego što su u filmu. Proces je za mene bio divan i zaista sam srećna i radosna dolazila na ove probe”, rekla je ona.

“Mislim da je cela naša igra, koju će publika videti, magična za ovaj komad. Kroz neke stvari smo došli putujući kroz sve te likove i kroz sve naše price”, misli Andrija Kuzmanović (Ted Kramer). “Dosta smo razgovarali o privatnim iskustvima, što je doprinelo da se u jednom trenutku pojave živi likovi na sceni. Kada su me ljudi pitali kakav je proces i kakva je predstava, rekao sam da smo našli neke ljude iz predstave i da smo veoma nežni bez obzira šta se to dešava u porodici. Najčešće stvari, na žalost, ne budu nežne, ali mi smo našli neku notu u kojoj ja do sada nisam učestvovao, ali kojoj se jako radujem kao glumac”, dodao je Kuzmanović.

Marija Pikić igra više uloga. “Moj zadatak je da odslikavam svet glavnih aktera, da podupirem razvoj njihove priče. Bio je to divan, intiman proces rada tokom kojeg smo bili na istoj frekvenciji”, objasnila je ona.

Dramaturg predstave je Jelena Mijović, scenograf Mia David, kostimograf Jelena Milić.

Prva repriza je 16. juna, a naredna izvođenja otvoriće novu sezonu na letnjoj sceni BDP  Millenium arena - 21, 22. i 23. juna, kao poslednjeg vikenda u mesecu - 28, 29. i 30. juna.

pročitaj još sličnih vesti

1

/

2

No items found.