PRIZNANJA ZA BDP U ALEKSANDROVCU I VIMINACIJUMU

PRIZNANJA ZA BDP U ALEKSANDROVCU I VIMINACIJUMU

26.6.2024

Deveti Festival "Bucini dani " posvećen pozorišnom kritičaru, književniku i esejisti Milosavu Buci Mirkoviću održan je od 10. do 15.juna u Aleksandrovcu. Takmičarski program obuhvatio je pet predstava iz Beograda, Kruševca i Čačka, pod motom “Kulturom do opstanka“. Beogradsko dramsko pozorište izvelo je predstavu “Gideonov čvor”, a žiri u sastavu Zoran Maksimović, Vanja Milačić i Mina Lazarević dodelio je Nagradu za najbolju žensku ulogu “Zlatno zrno” Mirjani Karanović za ulogu u ovoj duodrami.

Šesti po redu „Viminacijum fest – Mitovi stari i novi“ održan je u arheološkom parku kod Požarevca od 16. do 23. juna. Stručni žiri u sastavu: Biljana Keskenović, Petar Srpčić i Branislav Nedić doneo je odluku da „Viminacijum maximus“ priznanje za najbolju predstavu Festivala dodeli projektu „(Pra)Faust“, u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta, a “Zlatnu fibulu” nagradu za najbolju glumicu festivala dodeli Stanislavi Staši Nikolić za ulogu Margarete u ovom poduhvatu.

Žiri je u obrazloženju naveo: “Kroz približavanje Fausta modernom čoveku, ova predstava nam daje odgovor na pitanje: šta smo sve spremni da uradimo ili da prodamo, da bi smo dobili ono što mislimo da želimo Na vrlo scenski efektan i moderan način, zahvaljujući celokupnoj autorskoj ekipi, Liješevićev i Šilijev “(Pra)Faust” je postao razumljiv svakom gledaocu. A poseban kvalitet ove predstave je što je ostvaren uz poštovanje originalnog dela, velikog Getea”.

Navedeno je i: “Iskrenost, talenat i emocija stvaraju magiju u teatru, pa i u ovom slučaju pokazuju da nema razlike između velikih i malih uloga. Poštujući briljantnu ekipu na sceni, Stanislava Staša Nikolić u ulozi Margarete je zasijala jednostavnošću i mladošću i iskreno donela svoj lik, gradeći ga postepeno kroz promenu emocija i odnosa, donoseći katarzu. Ovo priznanje Stanislavi, njenom talentu i njenoj mladosti, sa jedne strane je podrška, a sa druge strane obaveza, da ova mlada glumica nastavi pravim putem”.

pročitaj još sličnih vesti

1

/

2

No items found.