SAVREMENA APOKALIPSA

SAVREMENA APOKALIPSA

15.12.2023

Autorski rukopis Žige Divjaka beogradska publika je upoznala, pošto je učestvovao na 56. Bitefu sa predstavom „Kriza”, a ovo mu je prva saradnja sa nekim srpskim teatrom. Ovaj mladi autor skrenuo je pažnju na svoj društveni angažman kao student - projektom "Neposredno pre revolucije" (2013-2015). Dobitnik je dve Borštnikove nagrade za režiju "Čovek koji je posmatrao svet" (SMG)i "Gejm" (SMG i Institut maske), a 2021. pripala mu je Župančičeva nagradu za rediteljski rad u poslednje dve godine, za predstave u Mestnom gledališču ljubljanskom.

Robinson je jedan od najuticajnijih američkih i svetskih, savremenih autora naučne fantastike, a teme su inspirisane različitim problemima modernog i budućeg razvoja civilizacije – od ekologije, kulture, politike. Predstava je nastala potaknuta ekološkim temama, ali i “ljudskim otpadom” koji zadire u sve pore planete, u svakom pogledu. “Inspirisani Robinsonovim delima i radikalnošću trenutka – trenutka u kome živimo, ali pre svega onog čiji dolazak samo naslućujemo – u inscenaciji „Budućnosti“ istražićemo šta nas definitivno čeka, odnosno šta bi moglo da čeka za nas kada odlučimo da to tražimo u budućnosti. Čak i ako je malo verovatno da će utopija biti ostvarena, ipak moramo da se potrudimo, moramo upregnuti sve svoje snage da izbegnemo gotovo sigurnu distopiju“, kaže reditelj o ovom delu.

Prevod je uradio Saša Puljarević, dramaturg je Gregor Zorc, scenograf Igor Vasiljev, kostimograf Tina Pavlović,a kompozitor Blaž Gracar. Igraju: Bernarda Oman, Gregor Gruden, Lara Volf, Iztok Drabik Jug, Gregor Zorc, Lotos Šparovec, Milena Vasić, Marija Pikić, Jana Bjelica, Milan Zarić, Stefan Starčević i Milan Kolak.

Reprize su 16. i 17. decembra, a premijera u Ljubljani na sceni MLGa će biti 2. februara naredne godine.

pročitaj još sličnih vesti

1

/

2

No items found.