Sedamdeset i šest godina Beogradskog dramskog pozorišta

Sedamdeset i šest godina Beogradskog dramskog pozorišta

21.2.2023

Rešenjem Narodnog odbora grada Beograda, u drugoj polovini 1947. godine osnovano je Gradsko pozorište, 1949. preimenovano u Beogradsko dramsko, sedište je trebalo da bude Dom kulture Četvrtog rejona, na Crvenom krstu - u izgradnji. Prva premijera, “Mladost otaca” Borisa Gorbatova, u režiji Petra S. Petrovića izvedena je 20. februara 1948. na sceni Narodnog pozorišta. Godinu dana kasnije otvorena je i zgrada na Krstu.Danas je BDP uprkos turbulentnim vremenima – krizama, cenzurama, repertoarskim lutanjima, uspeo da se vrati na sam vrh beogradskog, ali i regionalnog teatarskog života. Infrastrukturna ulaganja omogućila su ne samo osavremenjenu opremu, već i drugačiji dizajn enterijera u skladu sa najmodernijim trendovima, kao i završetak realizacije projekta treće – otvorene scene BDP Arene. Poslednjih godina, podmlađeno i savremeno dizajnirano, u skladu sa novim milenijumom, Beogradsko dramsko pozorište nameće se kao pokretač nove stvaralačke energije kroz bogatu godišnju produkciju, saradnju sa vodećim domaćim, regionalnim i evropskim umetnicima, uspostavljanje kreativnih veza sa teatrima iz centara u okruženju osnivanjem dva regionalna festivala (RUTA grupa Triglav i “Naši dani”).

"Malo je pozorišta u regionu koja mogu da se pohvale stažom i uspehom koje iz godine u godinu beleži Beogradsko dramsko pozorište”, čestitka je gradske sekretarke za kulturu Nataše Mihailović Vacić. “Za nas u Gradu, kao finansijere i one koji vode računa o ustanovana kulture, najvažnije je to što BDP daje šansu mladim umetnicima i stvaraocima, a istovremeno dovodi velika imena – i evropska i regionalna. RUTA je za svega četiri godine postala najfrekventnija saradnja u regionu ikada. Sve ono što BDP radi jeste put koji treba slediti. Grad Beograd je tu da podrži ove napore, posvećenost i odgovornost svih zaposlenih, a taj put treba da se nastavi i kroz jedan domaćinski odnos prema kući i sopstveni menadžment, što (direktor BDP-a) Jug Radivojević, uz pomoć svih vas i čini”, rekla je ona.Direktor BDP-a Jug Radivojević naglasio je da je u protekle 4 godine sve planirano u pozorištu i sprovedeno. "U tri i po godine imali smo 27 premijera, što je u proseku 7 po sezoni, više od hiljadu predstava na svojim scenama i gostovanjima, više od 1.500 održanih proba, i to u vreme obeleženo pandemijom. Kada sagledate te brojke, shvatite da je BDP radilo ako dragstor”, rekao je Radivojević, ističući nemerljiv doprinos svih zaposlenih, gostujućih saradnika, autora i prijatelja.

Radivojević se osvrnuo na četvrtu po redu godišnju brošuru Pozorišta, kao i na niz infrastrukturnih radova sprovedenih u teatru poslednjih godina. Naglasio je da je prošle godine realizovan projekat nove – otvorene scene BDP Arene, koja je dobila novog pokrovitelja Milenijum Tim, čije će ime nositi. Poslednji u nizu poduhvata odnosi se na Veliku scenu “Olivera i Rade Marković”. “Renovirali smo je, promenili sedišta i zavesu na sceni", kazao je Radivojević.Za njega nema dileme da je ova sezona BDP-a puna izazova u kojoj će BDP producirati 7 premijera. "Posebno me raduje da ćemo u projektu “Novi glasovi”, u avgustu predstaviti preko 50 mladih autora, reditelja i glumaca koji će na našoj letnjoj sceni imati pet premijera. repriziraćemo taj program u decembru, a u međuvremenu organizovaćemo turneju po zemlji i igrati te predstave po gradovima Srbije", kazao je Radivojević i dodao da je predstava "Cement" u produkciji BDP-a pozvana da ode na Pozorišni festival u Berlinu.Upravni odbor BDP-a Aleksandar Stamatović, predsednik, Snežana Kutrički, Milorad Damjanović, Ivan Tomić i Aleksandar Dunić, doneo je odluku o dodeli tradicionalnih, godišnjih priznanja Pozorišta:Nagrada „Tatjana Lukjanova“ - glavna nagrada za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije u 2022. pripala je Aleksandru Deniću, koji je autor 7 scenografija u BDP-u u poslednjih 15 godina, dobitnik brojnih najznačajnijih domaćih i evropskih nagrada u oblasti pozorišne, filmske i primenjene likovne umetnosti za scenografiju i doprinos scenskom dizajnu. Poslednjih deset godina sarađuje sa evorpski priznatim, nemačkim rediteljem Frankom Kastorfom što je mu je omogućilo dublje i sadržajnije preispitivanje i uspostavljanje sopstvene dizajnerske estetike. Za predstavu “Božanstvena komedija” on u svedenim, interkulturnim poveznicama sa modernim civilizacijskim, ikonoplastičnim naznakama uspeva razigra gotovo čitav prostor Beogradskog dramskog pozorišta.

Denić je, zahvaljujući na nagradi i čestitajući BDP-u rođendan, posebno zahvalio tehničkom sektoru tog pozorišta i glumcima - na strpljenju. “Svaki put kad izmišljamo neke nove dogodovštine i situacije koje oni uspešno reše, to je još draže. Ostaje veliko zadovoljstvo kad vidimo kako pozorište napreduje. Mislim da ćemo ići još dalje, smišljati još novih prepreka što za glumce što za tehniku, ali nadam se da ćemo to isto u ovako dobrom, furioznom tempu rešavati”, rekao je Denić, koji potpisuje i scenografiju predstave “Idiot”.Nagrade za umetničko dostignuće dobili su: Branka Katić za ulogu Blanš u predstavi “Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijemsa, u režiji Lenke Udovički; Marko Gvero za ulogu u predstavi „Božanstvena komedija“ reditelja Franka Kastorfa i Ana Tomović za režiju predstave „Zaljubljeni Šekspir“ Marka Normana i Toma Stoparda, u adaptaciji Li Hola.Branka Katić je, zahvaljujući se na nagradi, posebno istakla doprinos rediteljke Lenke Udovički. "Ona je imala mudrost i strpljenje da nas vodi kroz ovaj proces. Trebalo je dosta hrabrosti da se uroni u sav očak, bol, ranjivost moje Blanš“, rekla je ona."Dugujem veliku zahvalnost pozorištu i mojim čarobnim glumcima na beskrajnom strpljenju i ljubavi", kazala je rediteljka Ana Tomović, primajući priznanje.Nagrada za kolektivnu igru pripala je ansamblu„Božanstvene komedije“ Franka Kastorfa: Aleksandar Jovanović, Aleksandar Radojičić, Bojana Stojković, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Marko Gvero, Milena Vasić, Milan Zarić i Nataša Marković.

„Zahvaljujem se u ime cele ekipe predstave Beogradskom dramskom pozorištu za priliku da radimo sa jednim od najvećih reditelja današnjice. Zahvaljujem se i u njegovo ime na nagradi“, rekao je Aleksandar Radojičić.Nagradu za „saradnika godine“ dobio je šef pozorišnog kluba „Šonks bar“ Nedeljko Davidović - Šone, a Nagradu „Mihajlo Fejzulovski“ za poseban doprinos i angažovanje u radu iz redova zaposlenih dobili su: Marko Kekezović (šef tona), Goran Stojiljković (šef marketinga) kao i sufleri i inspicijenti: Jovana Matić, Olivera Milosavljević,Zorica Popov, Zoran Milojević, Dejan Popović i Zdravko Đekić.Dugo najavljivana premijera po kapitalnom delu svetske književnosti - „Idiot“ po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u dramatizaciji Vladimira Tabaševića i režiji Ivice Buljana izvedena je iste večeri. Ovaj komad je urađen u saradnji sa Izdavačkom kućom „Laguna“. Prevod romana Dostojevskog potpisuje Jovan Maksimović, a autorsku ekipu čine scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Ana Savić Gecan, kompozitor Mitja Smrekar. Za scenski govor zadužena je dr Ljiljana Mrkić Popović. Igraju: Aleksandar Jovanović, Bojana Stojković, Vesna Čipčić, Iva Ilinčić, Jana Milosavljević, Luka Grbić, Milan Zarić, Milan Kolak, Miloš Petrović Trojpec, Mirjana Karanović, Nedim Nezirović, Milutin Milošević, Nikola Malbaša, Tamara Aleksić

pročitaj još sličnih vesti

1

/

2

No items found.