SEZONA LETNJIH FESTIVALA

SEZONA LETNJIH FESTIVALA

9.6.2024

Deveti Festival "Bucini dani " posvećen pozorišnom kritičaru, književniku i esejisti Milosavu Buci Mirkoviću biće održan od 10. do 15.juna u Aleksandrovcu. Takmičarski program obuhvata pet predstava iz Beograda, Kruševca i Čačka, pod motom “Kulturom do opstanka“. Planiran je i prateći program sa izložbama i okruglim stolovima o situaciji u pozorištu i kulturi. Beogradsko dramsko pozorište izvodi predstavu poslednje takmičarske večeri, a glumački žiri u sastavu Ljubomir Bandović, Vanja Milačić i Mina Lazarević odlučivaće o glumačkim nagradama “Zlatno zrno”, koje će biti dodeljene u više kategorija.

Šesti po redu „Viminacijum fest – Mitovi stari i novi“ biće održan u arheološkom parku kod Požarevca od 16. do 23. juna. Mihajlo Nestorović, selektor i umetnički direktor ovog međunarodnog Festivala odabrao je šest ostvarenja iz Nove Gorice, Vranja, Banja Luke, Sarajeva, Budve i Beograda. Stručni žiri čine: Biljana Keskenović, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sombor, Petar Srpčić, reditelj i direktor Mesnog gledališta “Ptuj” iz Slovenije i Branislav Nedić, dramaturg i upravnik kruševačkog pozorišta. Ansambl BDP-a odigraće predstavu 19. juna.

Najzad, krajem meseca od 24. do 29. juna u Smederevu će biti održan 11. festival “Teatar u Tvrđavi”, u organizaciji Centra za kulturu. Biće izvedeno šest predstava iz Novog Sada, Bečeja i Beograda, a projekat Beogradskog dramskog pozorišta na programu je 25. juna.

“(Pra)Faust” J.V. Getea, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića je premijerno izveden krajem juna prošle godine i izvođen je sa velikim uspehom na domaćim i regionalnim festivalima. Igraju: Svetozar Cvetković, Ozren Grabarić, Ivan Tomić, Daniel Sič, Ivan Zarić, Mirjana Кaranović, Iva Ilinčić i Stanislava Staša Nikolić.

pročitaj još sličnih vesti

1

/

2

No items found.